Asztalostanulók csapatversenye

A Magyar Asztalos szerkesztősége idén is megszervezte hagyományos asztalos-csapatversenyét, amely már a nyolcadik ilyen viadal.

Az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, valamint az X-Meditor Kft. összefogásában megvalósuló kétfordulós rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy az asztalos/faipari szakképzésben részt vevő iskolák diákjai megmérettessék magukat, tudásukat, találkozzanak a beszállító cégekkel, a szakmát kiszolgáló szakemberekkel, egyetemi oktatókkal, olyan új anyagokkal és technológiákkal ismerkedjenek meg, amire az oktatás keretein belül kevésbé van lehetőségük. A versenyen részt vevő diákok felkészültségükön túl csapatmunkáról és a szakma szeretetéről tesznek tanúbizonyságot. A versenyre 45, háromfős csapat jelentkezett az ország számos pontjáról. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában október 17-én megtartott első, írásbeli fordulóra érkezett 134 tanuló 90 percet kapott, hogy a 20 feladatból álló tesztet kitöltse. A tanulók két turnusban ültek asztalhoz, a szünetben a WorldSkillsen kiváló eredményeket elérő Simon Krisztián és Fekete Martin, valamint Fekete Zoltán felkészítő tartott élménybeszámolót. Krisztián bútorasztalosként a tavalyi EuroSkillsgyőzelme után ismét aranyérmet szerzett az oroszországi Kazanyban a 45. WorldSkillsen, Martin pedig épületasztalos kategóriában vehetett át kiválósági érmet.


A MAGYAR ASZTALOS TANULMÁNYI VERSENY 2019. DÖNTŐBE JUTOTT CSAPATAI

(Az írásbeli fordulóról készült cikk és képgaléria, valamint a feladatlap megoldókulcsa a faipar.hu oldalán elérhető, illetve letölthető.)

A feladatsort kitöltő 45 csapatból 15 jutott be a gyakorlati döntőbe. A budapesti megmérettetésen elért pontszámok alapján első helyen, 86 ponttal a BKSzC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának egyik csapata harcolta ki ezt a lehetőséget.

A régi szabály alapján egy intézményből legfeljebb 2 csapat juthat tovább. Emiatt megint kiestek olyan versenyzők, akik a pontszámaik alapján jó eredményt értek el, ám iskolatársaiknál már gyengébben teljesítettek. Ezért ők nem bizonyíthatnak november 21-én és 22-én a Soproni Egyetem tanműhelyében. A döntőben egy kisbútort kell a csapatoknak elkészíteniük a biztosított alapanyagokból adott tervdokumentáció alapján, valamint további speciális szakmai feladatok megoldása is vár a diákokra: a verseny szponzorai saját termékeikkel kapcsolatos gyakorlati versenyfeladatot adnak a csapatoknak.

A gőzölt bükkfából, valamint fenyőfából álló kis szekrény tolóajtóval, rejtett fiókkal és polcos-rakodós résszel is rendelkezik. A zen hangulatú bútor legyártása számos ponton megkívánja majd a vizsgázók felkészültségét: éleken lévő lécbetét, fasíneken közlekedő ajtó, félig takart fecskefarkú fogazás, egy darabból álló ívelt lábszerkezet – hogy csak párat említsünk. Az olajjal felületkezelt bútordarab elkészítésére 10 óra áll rendelkezésre a csapatoknak.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalostanulok-csapatversenye


Tetszett a cikk?