Sikeresen zárult projekthét a soproni AMI-ban

A Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének (AMI) hallgatói három héttel az évnyitó után már komoly eredményekkel büszkélkedhetnek. Projekthét keretein belül formatervező, építész és tervezőgrafikus diákok teammunkában dolgoztak öt napon át.

A másodéves hallgatók 6 csapatban a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság részére terveztek kiállítási installációt a 2021-ben hazánkban megrendezésre kerülő vadászati világkiállításra. A Frigyes főherceg nevét viselő 125 éves, historizáló faépület belső terébe olyan világot álmodtak meg a kreatív csapatok, melyek kortárs eszközökkel komplex élmények átadását szolgálják. A legkiemelkedőbb terv egy különleges erdőt vizionál, ahol a gombafonalakhoz, a fák gyökérzetéhez hasonlóan a padlóban fényszálak kötik össze a fákat szimbolizáló hengereket, vetített képekkel kiegészítve a látványt, szagokkal, hangulatvilágítással fokozva az élményt. A tervezőcsapatot Horváth Norbert Péter, Schaffhauser Sámuel, Veres Gusztáv Bendegúz, Baté László, Salgó-Nemes Rebeka alkották.

A harmadéves hallgatói csapatok Sopron városának vásári pavilonjait tervezték meg. Fontos tervezői szempont volt, hogy a vásári pavilonok jellemzően az adventi vásáron kerülnek felállításra a Várkerületen, de más eseményeken is felállíthatók és újra szétszerelhetők kell, hogy legyenek. A közös gondolkodás eredménye lett a karakteres design, a pavilonok sorolása, a közösségi tér – színpad, pihenőpadok – kialakítása és a városhoz illeszkedő grafikai arculat, ajándékcsomagolás stb. egységes megjelenése. A legsikeresebb csapat sokszögű, amorf pavilonokat tervezett, melyeket egy professzionális modellben mutattak be. A pavilonok formája egészen egyedi, a vásáron osztogatott térképekből, szórólapokból is meghajtogatható, karácsonyfadíszként hazavihető. Sőt édesség formájában is elkészíthető. A tervezőcsapat tagjai: Csipkó Csilla, Horányi Hanna, Hegedüs Flóra, Tóth Júlia, Kondákor Eleonóra, Bécs Vivien, Dávid Petra, Veres Kinga voltak.

Szintén kiemelkedő koncepcióterv a méhsejtre emlékeztető pavilonsor. Különlegessége, hogy a pavilonok nemcsak a járda szintjén, hanem ahhoz képest megemelve, egymásra támaszkodva is összeépíthetők, így a forralt borozáshoz, kávézáshoz másfél méter magasságba emelt kapszulába ülhetünk be.

Dr. Lenkei Balázs, az Alkalmazott Művészeti Intézet közelmúltban kinevezett igazgatója elmondta, hogy az AMI diákjai bebizonyították, hogy a valós igényen alapuló feladatok rendkívüli motivációt adnak. A csapatmunka pedig azt igazolja, hogy a különböző szakok hallgatói az ötletek kidolgozásában egymást erősítik, s energiájuk, kreativitásuk nem összeadódik, hanem megsokszorozódik.

Az utóbbi időszakban jelentős változások történtek a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében (AMI). 2019 szeptemberétől Lenkei Balázs új intézetigazgatóként arra kapott megbízást, hogy a változások a jövőben egy átgondolt stratégia mentén történjenek és határozott karaktert adjanak az intézetnek. Az AMI építész-, formatervező- és tervezőgrafika-képzései 25 éves múltra tekintenek vissza. Az új intézetvezetés vallja, hogy az egyetem műszaki, faipari és művészeti képzéseivel, valamint a régió kis- és közepes vállalkozásaival karöltve Sopron jelentős kreatív ipari központtá fejlődhet, melyben az Alkalmazott Művészeti Intézet jelentős szerepet kaphat. Az AMI éppen ezért intenzív együttműködésre törekszik egyetemen belüli és kívüli partnereivel, hangsúlyosan Sopron városával.

Forrás: www.sopronmedia.hu


Kapcsolódó dokumentum:


egytemi-hirek-201911


Tetszett a cikk?