Kutatók éjszakája a Simonyi Károly karon

Az idei évben ismételten bekapcsolódott a Kutatók Éjszakája európai programsorozatba a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara.

A kar által szervezett programok több helyszínen voltak elérhetőek az egyetemi kampuszon belül, így a B épületben, a Természeti Erőforrások Kutató Központban és a Faipari Tanüzemben találkozhattak oktatóink, kutatóink bemutatóival, előadásaival az érdeklődők.

A főépületben az áltudomány és az építészet történelmi és mai vonatkozásairól, összefüggéseiről hallhattak érdekes előadást az érdeklődők.

A Természeti Erőforrások Kutató Központban megismerkedhettek az érdeklődők a lakókörnyezetünkben beépített faanyagokat leggyakrabban károsító rovarokkal és az általuk okozott kártételekkel. A program keretében preparált rovarok és az általuk „megrágcsált” faminták is megtekinthetők voltak.

A faanyagok „rejtélyes” oldalával foglalkozó bemutató során a faanyagok érdekes jellemzőinek megismerésére nyílt lehetőség. Emellett „barangolhattak” a látogatók mikrométerek között a pásztázó elektronmikroszkóp segítségével. Emellett a Faipari Tanüzemben interaktív faesztergályos bemutatót láthattak az érdeklődők, ahol sakkfigurák elkészítését figyelhették meg, és végül haza is vihették az elkészült darabokat a látogatók.

Reméljük, hogy vendégeink a kellemes időtöltés után élményekkel és új ismeretekkel is gazdagodva tértek haza. Jövőre reményeink szerint továbbra is változatosabb programokkal, még nagyobb kínálattal folytatódik oktatóink, kutatóink éjszakai bemutatkozása a nagyközönségnek.


Kapcsolódó dokumentum:


egytemi-hirek-201911


Tetszett a cikk?