"Egy hang"

A Magyar Bútor- és Faipari Szövetség (Bútorszövetség) közgyűlést tartott december 12-én a Budapesti Ipari és Kereskedelmi Kamara (BKIK) székházában, amelyre az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség (OAFSZ) tagjait is meghívták. Az esemény egyben utolsó felvonásnak is tekinthető: a két szervezet ugyanis 2020. január 1-től közös szervezetként működik tovább – az elmúlt több mint másfél év közeledési szándékait követően. A közgyűlésen elhangzottak alapján az is kiderült, hogy kik lesznek az új tisztségviselők, illetve milyen célok mentén képzelik el végrehajtani az ágazat érdekképviseletét.

Elsőként Árkossy Tamás, az OAFSZ elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd arról beszélt, hogy a két szövetség egyesülése mögött meghúzódó szándék egészen egyszerű okokra vezethető vissza: az azonos szakmaiság mentén sokkal nagyobb lobbierő érvényesíthető, mint külön-külön. Továbbá a hatékonyság is növelhető azzal, ha az OAFSZ integrálja magát a Bútorszövetség soraiba és januártól egy jogi szervezetként működnek tovább.

Wilheim Gábor, a Bútorszövetség elnöke köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy ez a mostani közgyűlés a két szövetség közel kétéves közeledésének egy olyan végső fázisa, amelynek végén mindenki egyetlen közös szövetség tagjaként állhat fel az asztaltól. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a Bútorszövetség tagjai szavazataikkal kiegészítsék a jelenlegi tevékenységi kört, valamint megváltoztassák a Bútorszövetség működési szabályzatát annak érdekében, hogy az már képes legyen befogadni az OAFSZ-t. Az elnök azt is megállapította, hogy miután a szövetség 61 tagjából 38 jelen van, így a közgyűlés szavazatképesnek tekinthető.


A Butorszövetség tagjai egyöntetűen megszavazták a módosítási javaslatokat

Wilheim Gábor a napirendi pontok mentén haladva elsőként a Bútorszövetség 2019-es tevékenységét, illetve a 2020–2023 közötti terveit ismertette, majd ezután következett az alapszabály módosítás. Harmadik pontban a tisztújításra került sor, ahol megválasztották az immár kibővült elnökség új tagjait. (Ezekről részletesen a Magyar Asztalos és Faipar januári, nyomtatott, illetve online számában olvashatnak.)


Bata-Jakab Zsófia és Wilheim Gábor

Végül a Bútorszövetség két együttműködési megállapodás megszületését is bejelentette.

Az első megállapodás kapcsán Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség (HFDA, azaz Hungarian Fashion and Design Agency) vezérigazgatója kapott szót, aki elmondta, hogy az ügynökség feladata a hatékony szakmai támogatások nyújtása, valamint a partneri kapcsolatok ápolása a divat és a design ágazat minden szereplője számára – hazai és nemzetközi viszonylatban is.

A Bútorszövetséggel való közös stratégiai megállapodás segíteni fogja a szövetség tagjait, hogy jobban megismerhessék az ügynökség programjait, valamint a tagok kérdésekkel is fordulhatnak a szervezethez annak érdekében, hogy fa- és bútoripari tevékenységüket jobban beemelhessék a nemzetközi divat és design vérkeringésébe.


Bánátfy Andrea és Wilheim Gábor

A Bútorszövetség a másik együttműködést a BKSzC-vel kötötte meg. Bánátfy Andrea BKSzC főigazgató elöljáróban elmondta, hogy az új szövetség létrejötte kívánta meg ezen együttműködés aláírását, hiszen korábban külön-külön minkét szövetséggel ápoltak kapcsolatot. Az együttműködés elsősorban a – jelenleg éppen megújulás alatt lévő – szakoktatás területére terjed ki, de az ide vonatkozó pályázatok létrehozásában és magvalósításában is számíthat támogatásra a szövetség.

A főigazgató hangsúlyozta, hogy az oktatás terén kiemelkedő szerepet betöltő SkillsHungary tevékenységét még szélesebb körben szeretnék megismertetni azokkal, akik részt kívánnak venni a szakképzésben és felnőttképzésben.

A két együttműködési megállapodás létrejöttét ünnepélyes aláírások követték, amellyel véget is ért a közgyűlés.

KÉPGALÉRIA:


Tetszett a cikk?