A szakember utánpótlás gondoskodást kíván!

Gondolat: „Nálunk nem leszel Mekk Elek!” (Szána Bútor)

A Budapesti Műhely Alapítvány és a Budapesti Szakképzési Centrum Kozma Lajos Faipari Szakgimnáziumának szervezésében a „Faiparban van fantázia 2020” címmel valósult meg ismét egy hiánypótló rendezvény.

A február 28-án megtartott eseményen a diákok, az asztalosipar jövőbeli művelői találkozhattak a szakma jeles képviselőivel. Mint ahogy az egyik foglalkoztató találóan megjegyezte, akik az ilyen jellegű színvonalas képzésekben részt vesznek, nem „Mekk Elekei” lesznek a szakmának.

Az iskola igazgatója, Borbola Erika köszöntötte a diákokat és a vendégeket. A Budapesti Műhely Alapítvány nevében Kálmán István és Koronka Lajos emlékezett meg az iskola színvonalas képzéséről, amelyben szakmaszeretetük fontosságát hangsúlyozva vázolták fel a diákoknak, hogy milyen életpályák bontakozhatnak ki egy-egy itt tanuló diáknak. Azt is megtudtuk tőlük, hogy a szakmát ma is gyakorlóként, illetve tanítóként szívükön viselik a képzés fontosságát és a tradíciók folytatását. A megnyitó után a tanulók színvonalas előadásokat hallgathattak meg a jelen lévő cégektől és mesteremberektől. Találkozhattak többek között faanyagismeretet, felületkezelő- és ragasztóanyagokat bemutató előadásokkal, de elmélyedhettek a szerszámtörténet izgalmas témakörében is.

A restaurátormesterek előadásai pedig valóságos időutazásként színesítették a szakma kortörténetét és mai lehetőségeit. Anda Csaba restaurátor, az iskola szakoktatója az intarziadíszítés kortörténetét mutatta be, melyben kézzel fogható példákon keresztül szemléltették a különböző famegmunkálási technikákat.

A bemutatók után következtek a „rapid randik”, vagyis az érdeklődő diákok a jelen lévő cégek asztalához is leülhettek, ütemezett váltásban. Ezek a vállalkozások a szakma különböző szakterületein kínáltak hosszú távú munkákat. Többségük a bútorgyártásra és a beépítési munkákra kínált foglalkoztatást, de volt olyan is, aki jó anyagismerettel rendelkező marketingterületre ajánlott pozíciót. A parkettagyártás és -beépítés ugyancsak komoly piaci területként kínálta az állásokat.

Azt is el kell ismerni, hogy manapság a középfokú iskolai oktatással nem feltétlenül fejeződik be a szakképzés. A Soproni Egyetem asztalánál már most megismerkedhettek a diákok a továbbképzési lehetőségekkel. A színvonalas szakmai délelőtt után „öregdiák”-találkozót tartottak, melyen 60–70 egykori kozmás diák vett részt. A legidősebb vendégek az 1974-ben végzett osztály tagjai voltak.

Az esemény szépen kikerekítette az iskola azon szándékát, miszerint a faiparban van fantázia.


Kapcsolódó dokumentum:


a-szakember-utanpotlas-gondoskodast-kivan


Tetszett a cikk?