75 év - 75 szék, Vásárhelyi János bútortervező életmű-kiállítása

Vásárhelyi János bútortervező a magyar bútorgyártás – azon belül a székgyártás – történetének egyik legjelesebb magyar tervezőművésze, a belsőépítész- és bútortervező-szakma megbecsült személyisége. 2020 augusztusában tölti be a 75. életévét, így időszerű munkásságának bemutatása a szakma és a felhasználó közönség számára. Az életmű-kiállítás 75 év – 75 szék címmel a budapesti Szent István-bazilika „Lovagtermé”-ben 2020. október 3-án nyílik meg.

Az életmű feldolgozása már az év elején megkezdődött. Elkészült a több évtizedes gyári tervezői gyakorlat alatt Vásárhelyi János által tervezett közel 390 különböző szék, karosszék, fotel, kanapé, asztal, szekrény és polc számbavétele és leltára. A fotóanyag beszkennelése. Készül a szakírói tevékenység tételes összeírása, illetve a bútorokról készült egy, az egyes léptékű bútortervek digitalizálása. Ezeknek az anyagoknak egy része fogja a keretét adni a kiállított tárgyaknak. A megvalósult és gyártásba került bútorok közül a kiállításon 75 darabot tekinthet majd meg a látogató. Ezek nagy része szék, illetve karszék. Több bútor ma is gyártásban van, és kereskedelmi forgalomban még ma is megvásárolható. A Vásárhelyi János által tervezett székek – több magyar bútorgyár sikeres termékeként – az európai és az amerikai felhasználókhoz is eljutottak, nem kis gazdasági hasznot teremtve Magyarországnak az így nyert exportbevételekből.


Kiállítás-látványterv. Tervező: Jakab Csaba. Munkatárs: Tompa Tünde.


Flóra ebédlőszék és üveglapos-farácsos asztal. Gyártó: Balaton Bútorgyár, 1985.

Az életmű példaértékű, megismerése túlmutat az önálló eredmények bemutatásán, így a bútorok és bútortervek kiállítása mellett hangsúlyt fektetünk azok oktató-nevelő hatásának megragadására és jövőbeli felhasználására, mind az oktatásban, mind pedig a tervezői és gyártói gyakorlatban.

Maga a kiállítás megrendezésével, illetve a helyszín megválasztásával olyan helyzetbe szeretnénk hozni az életművet, hogy azt nemcsak a magyar, hanem a külföldi látogatók is elérhessék és megismerhessék. A kiállítás megnyitója és egyes kísérő rendezvényei a Design Hét Budapest kiemelt eseményei közzé tartoznak. A megtekinthető kiállítás mellett, terveink szerint célcsoportokra bontott tárlatvezetéseket és szakmai beszélgetést, valamint egy összefoglaló konferenciát is szervezünk. Ezek pontos időpontját később tesszük közzé.


Flóra ebédlőszék. Gyártó: Balaton Bútorgyár, 1985.

A kiállítás ötletgazdái és kurátorai Jakab Csaba és Márton László Attila. A megvalósításban szervező partner a Magyar Bútor és Faipari Szövetség. Támogató a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Hét Budapest. A kiállítás megrendezését a Magyar Művészeti Akadémia programpályázata támogatja.

A kiállítás címe: 75 év – 75 szék. Vásárhelyi János bútortervező életmű-kiállítása
Helyszín: Budapesti Szent István-bazilika „Lovagterem” (Bp., Szent István tér 1.)
Kezdés: 2020. október 3. 17:00
Vége: 2020. november 30. 17:00
Kurátorok: Jakab Csaba és Márton László Attila
Megnyitóünnepség: 2020. október 3. szombat, 17 óra
Kurátorok nevében: Jakab Csaba
Szakmailag méltatja: Wilheim Gábor
Megnyitja: Halasi Rita Mária


Kapcsolódó dokumentum:


butorszovetseg


Tetszett a cikk?