Virtuális szakmai nap – határok nélkül

A koronavírus-járvány miatt az elmúlt időszakban több cég is online felületen szervezett kommunikációs találkozókat partnereivel. Ezek az intenzív napok az elmaradt nemzetközi szakipari vásárokat is próbálták pótolni. A szervezést megkönnyítette, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően ma már egyre stabilabban lehet olyan konferenciákat tartani, melyeken nem szükséges a személyes jelenlét, a részvételhez nem kell akár több ezer kilométert utazni, a találkozás élő adásban megvalósítható. Persze a személyes részvétel, a valós érintkezés varázsa örökre megmarad az embereknek.

Az egyik hazai faipari gépgyártó és forgalmazó vállalat, az Anest csoport nagy sikerrel tartott ilyen virtuális rendezvényt úgy, hogy közben a résztvevők bekapcsolódtak az Anest egyik szállítója, az SCM konszern bolygónkat átívelő szakmai napjába. Ez a lehetőség egy kis virtuális utazás mellett betekintést adott a cégcsoport működésébe is. A szervezők élő kapcsolatot hoztak létre az SCM rimini gyárából kínai, ausztrál, orosz és más országok képviseleteivel.

A központi bemutatkozások kiegészültek olyan szakmai rövid filmek levetítésével, amelyek a cég gyártmányait és az aktuális fejlesztéseik irányát villantották fel. Az élő műsort profi szakemberek az üzemekben kialakított stúdiókból közvetítették. Az eseményekbe online bárhonnan be lehetett kapcsolódni, az adott országokban az élő kapcsolat valós kiállítói hangulatot nyújtott.

A hazai forgalmazó az Anest csoport is jól felkészült erre a szakmai napra. Személyes konzultációs lehetőséget biztosított partnerei számára, és minden érkelődőnek online kapcsolaton keresztül betekintést engedett a szakmai tájékoztatókba. Partnerével, az IMOS szoftverfejlesztő vállalkozással közösen megszerveztek egy megrendelő-tervező-gyártó online kapcsolatot is. Ennek felhasználásával modelleztek egy folyamatot, melynek lépéseiként a jelen lévő mesterek útmutatásai alapján egy számítógépes program segítségével megterveztek egy konyhabútor-elemet, a tervet elektronikusan továbbították az üzembe, ahol a kapott program alapján legyártották és elvi szinten „postára adták” a terméket.

A bemutatón nem csak ízelítőt kaptak az érdeklődők a jövő asztalos üzemeinek gyártási koncepciójából, hanem gyakorlatban is követhették egy munkadarab előállítását a tervező program bemutatásától a közvetlen gyártásig.

Merre is halad a faipar? Milyen irányban fejlesztenek a gyártók? Hogyan kell összerakni egy üzemet akár kis széria vagy esetleg több száz termék sorozatgyártásra?

A rendszerbe állított automatizáltság az SCM és az Aneszt kínálatában már nem újkeletű. Egyre több faipari szakember és cégvezető gondolkodik ilyen fejlesztésekben, hiszen egyre kevesebb munkaerő áll rendelkezésre, és az automatizáltság nem csak a volumen növelését segíti, hanem a precíz, minőségi termék előállítását is.

A szakmai nap megmutatta a magyar faiparban tevékenykedő vállalkozásoknak, hogy a világban merre haladnak az üzemek, szerszámok, gépek. A bemutatott eszközök, célgépek és fejlesztések a hazai faipar számára is rendelkezésére állnak.


Tetszett a cikk?