A soproni egyetem 1956-os megemlékezése

A Soproni Egyetem – hagyományainak megfelelően, a járványügyi előírások betartása mellett – ebben az esztendőben is megemlékezett 1956 hőseiről az intézmény botanikus kertjében felállított emlékműnél. A megemlékezés az „A” épületen elhelyezett emléktábla megkoszorúzásával kezdődött. Ezután az emlékműnél Matláry Fanni, a Benedek Elek Pedagógiai Kar hallgatója szavalta el Faludy György: 1956, te csillag című versét. Ezt követően dr. ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató tolmácsolta Grátzer Miklós, a Forradalmi Bizottság tagjának, a vancouveri Sopron Alumni elnökének ünnepi gondolatait, többek között a következőket:

„Fejemben 1956 jár, úgy is, mint átélt történelmi esemény, és úgy is, mint életem második születésnapja. (…) Nehéz igazán megérteni 1956. október 23-át annak, aki nem élte át a megelőző éveket. Azon a napon kicsordult a pohár. A magyarok túlnyomó többségében megérett egy keserű dac, ami nemcsak a poharat, de a Balatont is megtöltötte volna.” Ezt követően dr. Katona György, oktatási rektorhelyettes szólt az egyetemisták helytállásáról a forradalmi eseményekben. Személyes hangvételű beszédében felidézte édesanyja naplóját a történelmi eseményekről. Az emlékművet megkoszorúzta a Soproni Egyetem nevében dr. Katona György rektorhelyettes, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Mágel Ágost és Stöckert Tamás képviselők, az Erdőmérnöki Kar részéről dr. Czupy Imre dékánhelyettes és dr. Facskó Ferenc hivatalvezető, a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar részéről a kar hallgatói, míg a Soproni Egyetem Erdélyi Körének képviseletében Hegedüs Ivett és Szász Botond.

A hagyományoknak megfelelően a Soproni Egyetem képviselői elhelyezték a megemlékezés koszorúját a városi, Széchenyi téri emlékműnél is.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?