Soproni Egyetem hallgatói a New Dencities-en

A Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Alkalmazott Művészeti Intézet mesterszakos építőművész-hallgatói bejutottak a New Dencities nemzetközi várostervezési pályázat döntősei közé. A pályázat neve szójáték, a density - sűrűség és a city - város szavakra utal vissza. A feladat egy városrész koncepciószintű megalkotása volt. A pályázat kérdésfelvetése a Covid-19 járvány hatásaira fókuszál. A sűrűn lakott nagyvárosokban a bezártság, a természeti környezet hiánya különösen nehézzé teszi a pandémiás időszak átvészelését. Hogyan lehet újragondolni a városi területhasznosítást, kevésbé sűrű beépítéssel? Lehet-e olyan városi környezetet teremteni, amely az izoláció és az otthoni munkavégzés idején is természetközelibb lakóhelyeket kínál? A pályázat kiírói ezekre a kérdésekre vártak válaszokat, beépítési koncepciók formájában. Három konkrét helyszínt adtak meg az ötletek kidolgozásához, New York, Sencsen és Kairó rozsdaövezetei közül.

A hallgatók diákkategóriában indultak, de az értékelésnél már a megmérettetés a diák és professzionális kategória összevonásával történt. A csapat Bakos Dorottya, Botka Fanni, Frond Zita, Kollárik Anna és Torma Mária építőművész MA szakos hallgatókból állt össze, felkészítő tanáruk Botzheim Bálint egyetemi tanársegéd volt.

A pályázat honlapján is megtekinthető az eredmény a döntős projektek között Urban Oasis néven (https:// uni.xyz/competitions/new-dencities/ entries).


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?