9. Lombosfa Konferencia

2021. június 24–25-én online került megrendezésre a „9. Lombosfa Konferencia” (9th Hardwood Conference).

A rendezvény a Soproni Egyetem Simonyi Károly Kar, a cseh Mendel University in Brno, az osztrák Wood K Plus és a Faipari Tudományos Egyesület közös szervezésében jött létre. A konferencia hosszú utat tett meg a 2003-as évi első rendezvény óta. Prof. dr. Molnár Sándor már akkor felismerte, előre látta a lombos faanyagok tematikájának fontosságát. Mára egyértelmű, hogy az olyan jelentős európai „fanagyhatalmak”, mint Németország, Ausztria, Svájc vagy a skandináv országok, sorra indítják a lombosfa-gazdálkodással, feldolgozással és termékfejlesztéssel kapcsolatos projektjeiket. A soproni konferencia létjogosultságát bizonyítja a jelentkezők, érdeklődők száma és összetétele. 

A rendezvényen a világ 22 országának (4 kontinensről) 32 intézménye képviseltette magát (AT, BE, BG, CRO, CZ, ESP, FR, GER, HU, IT, LAT, MAS, NGR, PL, ROU, RUS, SI, SK, SRB, SUI, SUR, VIE). A konferencia résztvevőinek száma 82 fő volt. A konferencia teljes időtartama alatt 43 előadás hangzott el, és 21 poszterprezentációt láthattak a résztvevők. Szakmánk, ill. a tudományág jövőjére nézve pozitív jelenség, hogy a résztvevők között magas arányban (~40%) voltak jelen fiatal kutatók, köztük szép számmal a Soproni Egyetem doktoranduszai, valamint BSc- és MSc-hallgatói.

Hazánk fagazdaságára jellemző a lombos fák igen magas (kb. 85%) részaránya. Ugyanakkor az európai fafeldolgozó ipar is kihívásként éli meg a lombos faanyagok feldolgozását. Számos oka van, hogy a lombos faanyagok feldolgozása egyre fontosabb szerephez jut Európában. A legfontosabbak az erdőgazdálkodási módszerek megváltozása, az ökológiai szempontok fokozottabb érvényesülése, és a lombosfa erdők részarányának növekedése. A konferencia stratégiai célja, hogy segítse a lombos faanyagot feldolgozó ipar és a kutató-oktató intézmények összeurópai hálózatának kiépülését. Ki kell alakítani egy versenyképes és innovatív feldolgozási láncot. Új koncepciók megfogalmazására, új innovatív gyártási rendszerekre van szükség, ki kell alakítani a kutatóintézetek és az üzemek közötti hatékony technológiatranszfert. Ennek megfelelően a konferencia előadásai a lombos fák erdőgazdálkodási aspektusait, a lombos faanyagok (angolul hardwood) anyagtulajdonságait, feldolgozási technológiákat, a belőlük gyártható termékeket és a piaci helyzetet tárgyalták, ill. mutatták be a legújabb tudományos és gyakorlati eredményeket.

A konferencia, ill. a résztvevőkkel folytatott személyes konzultációk eredményeként több kutatási együttműködési lehetőség is megfogalmazódott, melyek reményeink szerint közös pályázatokban, majd azt követően sikeres együttműködésekben válnak valóra.

SZERVEZŐK: prof. dr. Németh Róbert, dr. Bak Miklós, dr. Báder Mátyás, dr. Christian Hansmann, dr. Peter Rademacher

A konferencia kiadványa megtekinthető és letölthető a következő linken.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?