Mérnökök számára kifejlesztett mobil alkalmazások

Jelen világunkban az okostelefonok a mindennapjaink részét képezik. Különböző applikációkat fejlesztenek ki, melyekkel megkönnyítik az életünket. Ezért nem meglepő, hogy a mérnökök számára is elérhetőek szuper fejlesztések. Bemutatunk néhányat, amelyet érdemes kipróbálni:

BauApp 

Az építőipar papíralapú munkafolyamatainak egy részét váltja ki mobil alkalmazásaival, ezáltal munkaerőt szabadít fel, egyszerűsíti az adminisztrációt és növeli a kontrollt. Eszközmenedzsment a helyszínen, segíti a kontrollt és az átláthatóságot a raktárkészlet ellenőrzése folyamán, illetve segíti az alvállalkozói teljesítések minőségi átvételét. Az építkezések helyszínén mindössze egy tablet vagy mobiltelefon szükséges a projektek, az alvállalkozói munkák hibajegyeinek felvételére és a checklisták kezelésére. A megoldásnak köszönhetően az ellenőrzés elvégzése után a fényképekkel kiegészített hibajegyriport kiküldése egy gombnyomással megoldható.

Engineering Handbook Lite

Ez a hordozható mérnöki kézikönyv bárhol és bármikor elérhetővé tesz számunkra egy olyan tudásbázist, melyre a mindennapok során szükség lehet. Különböző képletekkel az anyagtudományi, mechanikai és fémmegmunkálással kapcsolatos adatok számíthatók ki pár érintéssel.

Triange Calculator

Egyszerű applikáció, mellyel derékszögű háromszögek szögeit és oldalait lehet kiszámolni. Két adatot kell megadni, s onnan már meg is tudjuk az eredményeket.

AR Ruler

Az alkalmazás a kiterjesztett valóság (AR) technológiáját és a telefon kameráját használja arra, hogy a fizikai világ három dimenziójában végezzen méréseket. A kamerán keresztül ki kell jelölni egy-egy mérési pontot (pl. asztaltető vagy épületfal egyik sarka), majd a kamerát a mérendő sík irányába mozgatva megadni a további sarokpontokat. Egyszerűbb formák esetén az applikáció automatikusan felismeri az adott alakzatot, továbbá megadja az oldalak hosszúságát, a területi és kerületi értékeket. Az alapterületen kívül térbeli mérésekre is képes, így ha függőlegesen mérve hozzáadjuk az adott tárgy, bútor magasságát, akkor térfogatot is kalkulál. Az alapverzió ingyenes.

iEngineer

Csavarok, anyák kötőelemek interaktív adatbázisa, ahol a különböző anyagok erőssége mellett egyéb paraméterek, így például az elemekre ható erők is megtalálhatók.

Ruler

Egyszerű alkalmazás, ugyanakkor nagyon megbízható. A következő funkciókat tartalmazza: mértékegység-átalakító (mm/hüvelyk, centiméter/hüvelyk), hosszmérés, szintmérés, területérték kiszámítása, menetemelkedés mérése, online tolómérce, vonalzó, vízmérték funkciók. Ingyenes. 

PLNAR

A helyiségeket, falakat felmérve 2D-s és 3D-s terveket is képes létrehozni. Területet, kerületet, összesített falfelületet számol, több megmért helyiséget egyetlen projektben egyesít, amelyhez fotókat, jegyzeteket is lehet társítani. Képes 3D-s CAD-fájlt is generálni. A teljes mérési eredményt felhőben tárolhatjuk. Ingyenes.

Magic Plan

Lényege, hogy a telefon/táblagép kamerájának segítségével egy komplett felmérést végezhetünk el, amiben egyúttal az alaprajz is elkészül. Már az ingyenes alapverzióval is végtelen számú ilyen mérést és rajzot készíthetünk, illetve adhatunk hozzá az alaprajzhoz további tárgyakat, képeket, jegyzeteket. 

Inventor Publisher Mobile Viewer

A 2D és 3D termékek technikai dokumentációjának elkészítéséhez tervezett applikációval akár a költségek is csökkenthetők, ezzel felgyorsítva a termék piaci bevezetését. A CAD modellek megtekintése mellett magát a modellt és a termékre vonatkozó adatokat is könnyedén megoszthatjuk. Az Inventor Publisher Mobile Viewer inkább nevezhető próbaverziónak, mint ingyenes alkalmazásnak, azonban így könnyedén eldönthetjük, hogy megéri-e számunkra a teljes értékű, fizetős változat.

Autodesk ForceEffect Motion

Mozgó alkatrészeket tartalmazó mechanikai rendszerek mobiltervezése és szimulációja, akár az irodában, az iskolában, vagy bárhol, ahol elővesszük az okostelefont. Szimulációkkal és a mozgás során fellépő erők kiszámításával rengeteg időt spórolhat a felhasználók számára.

iCAD free

Minden elterjedt CAD és 3D animációs csomaggal kompatibilis app fontos eszköz lehet minden tervezéssel, megmunkálással, minőségellenőrzéssel foglalkozó mérnök és 3D animációkat készítő szakember számára. Az alkalmazás segítségével megtekinthetjük és megoszthatjuk a CAD modelleket.

FieldNotes Lite

Aki terepen dolgozik, vagy éppen két iroda között ingázik, biztosan hasznosnak találja majd ezt az alkalmazást is. Jegyzeteinkhez képeket, dokumentumokat, vagy akár a pozíciónkat is hozzácsatolhatjuk. 

Royal Solver Lite

Az egyszerűbb mérnöki feladatok során felmerülő egyenletmegoldások és matematikai problémák egyetlen érintéssel megoldhatók. A lite verzió a fizetős változat néhány funkcióját nélkülözve is tökéletesen alkalmas a mindennapok során felmerülő számítások elvégzésére.

SMath Studio

Erőteljes matematikai program a mobilalkalmazás köntösébe bújtatva. A WYSIWYG szerkesztővel és mérési támogatással ellátott app rengeteg számítási lehetőséget biztosít, a kezelői felület pedig 38 nyelven elérhető.

 

Forrás:
e-gepesz.hu
cnc.hu
Faipar.hu
play.google.com


Tetszett a cikk?