Az Enterprise Group faipari megoldásai

A faipari gyártás területén is nagy hatékonysággal tudjuk kihasználni azokat a mára már professzionális szintre fejlesztett célszoftvereket, amelyek a minőségi gyártási folyamatok alappillérei. Az Enterprise Group a faipari területre rögtön három kiemelkedő és megbízható szoftvert is kínál. Először is itt az Alphacam, ami egy CAM rendszer, továbbá a Cabinet Vision, amit a bútorgyártás területén tudunk hasznosítani, valamint a Solid Edge, amely egy komplett tervezőrendszer. A szoftverekről az Enterprise Group PLM üzletág ügyféltámogatási vezetőjét Veres Tibort kérdeztük.

– A faiparban résztvevő cégek és vállalkozások számára nagy segítséget jelentenek azok a szoftverek, amelyek növelik a termelés hatékonyságát. Kérem, mondja el, hogy az Enterprise Group milyen szoftvereket kínál a faipari szakemberek számára és röviden mutassa be a céget!

– Az Enterprise Group PLM üzletága a piacon jól ismert Siemens AG és Hexagon termékek és megoldások forgalmazása mellett a szoftverek bevezetését, támogatását, oktatását biztosítja partnerei számára. Az üzletág több évtizedes mérnöki és informatikai tapasztalattal, illetve ipari múlttal rendelkező munkatársai az Enterprise Group további üzletágainak tudására és a jól működő vállalati hátérre is támaszkodhatnak a projektek megvalósítása során. Az üzletág a tevékenységét gépipari területen végzi, de azt itt szerzett tapasztalatokat hatékonyan tudjuk alkalmazni a faipari bevezetések során.

Az Enterprise Group több szoftvermegoldást is nyújt a faiparban dolgozók számára. Az ALPHACAM egy vezető CAM rendszer a fa-, kő- és kompozit megmunkálás területén, olyan megoldásokkal, mint a bútor és faragott faminta tervezési segédeszközök, szabadformájú táblakiosztás, vagy akár több tengelyes marás. Az ALPHACAM legfőbb előnyei az egyszerű kezelhetőség, a termelékenység, a megbízhatóság és a rugalmasság.

A CABINET VISION teljes körű megoldást nyújt azon cégek számára, ahol a fő profil a korpusz, illetve lapbútor gyártás, legyenek ezek konyhabútorok, szobai szekrénysorok, vagy beépített szekrények. A szoftver lehetőséget nyújt a vevői elképzeléseknek megfelelő, valósághű látványterv készítésére, a felhasználó által konfigurált szabvány korpuszelemek felhasználásával. Az elfogadott látványterv alapján az árajánlat akár a rendszerben elkészíthető, s megrendelés esetén a gyártási dokumentációk (alkatrészrajzok) kiadhatóak, vagy a CNC programok is közvetlenül elkészíthetőek, táblaoptimalizálással mind CNC táblafelosztó, mind felsőmaró gépre.

A SOLID EDGE tervezőrendszer segítségével az egyedi igények, álmok is egyszerűen megvalósíthatók virtuális környezetben. Pár kattintással valósághű képek készíthetők vagy akár szerelési ábrák is, amiket katalógusokban vagy termékdokumentációban használhatunk. Ha szükséges, a teljes műszaki dokumentációt is elkészíthetjük a Solid Edge tervezőszoftveren belül úgy, hogy ha módosulnak az alkatrészek méretei, akkor a változásokat a műszaki rajzok is követik.

Gyártásba akár a műszaki rajzok is kiadhatók, de igazán hatékonyan úgy dolgozhatunk, ha testmodellek alapján készítjük el a CNC-géphez szükséges NC-programokat.

– Mennyi idő alatt lehet megtanulni ezeknek a szoftvereknek a használatát olyan szinten, hogy a cég profitálni tudjon belőle?

– Ez egy összetett kérdés, mivel a szoftvereink modul rendszerben épülnek fel, így nagyban függ, hogy milyen funkcionalitásra van szükség. Alphacam esetében 3 napos alapképzést szoktunk ajánlani általános faipari használatra, ami a 2D-rajzolást és 2.5-tengelyes megmunkálások elsajátítását foglalja magába. Ezen felül általában plusz egy nap szokott lenni a speciális modulok – például táblakiosztás, folytonos 5-tengely, vagy automatizálás – oktatása. Cabinet Vision esetén is igaz a modul rendszerű felépítés, itt az alapképzés 5 napos, ami magába foglalja az alaptervezések mellett többek között a saját bútor szabványok létrehozását és a gyártástámogatás elkészítését is.  Ami fontos, hogy a tanfolyamot mindig igyekszünk a megrendelő cég igényeihez igazítani.

– Az Enterprise Group biztosít oktatást, képzést és ügyféltámogatást a rendszereihez?

– Természetesen. Az oktatás és ügyféltámogatás a szolgáltatásaink egyik alappillére. Legyen szó bármilyen CAD/CAM rendszerről, azt egyedül elsajátítani nagyon sok energia. Szervezett oktatással nem csak ezt lehet felgyorsítani, hanem ami nagyon fontos, a szoftver helyes munkaszemléletét is elsajátíthatja a résztvevő, ami a hosszútávú sikeres alkalmazást nagyban megkönnyíti. Sajnos nem lehet olyan oktatást tartani, amely minden váratlan kérdésre, problémára előre felkészíti az ügyfelet. Ilyenkor nagyon fontos az ügyféltámogatás, ahol az felhasználó az egyedi kérdésével, problémájával fordulhat hozzánk. Ezt online, e-mailben vagy akár telefonon is megteheti.  

– Ezeket a szoftvereket inkább nagyobb cégek számára javasolják, ahol például exporta is termelnek, vagy a kisebb, néhány fős asztalos műhelyek is kitudják használni a szofteverekben rejlő lehetőségeket?

– Nincs ilyen kategorizálás. Ügyfelelink között megtalálható egy egyéni vállalkozóktól kezdve multinacionális cégekig minden vállalkozási forma. Ezt is a forgalmazott szoftverek modul rendszere teszi lehetővé. Csak azokat a modulokat szükséges megvásárolni, amelyek ténylegesen szükségesek az adott cégnek. Az ALPHACAM esetében ez jelentheti azt, hogy egy kezdő vállalkozás, amely csak “hobbi” CNC-vel rendelkezik már egy alap 3-tengelyes csomaggal el tud indulni a hatékony CNC programozás irányába, s ha a jövőben növekszik a cég és komolyabb CNC gépeket tud beszerezni, azok funkcionalitását is ki tudja használni egy esetleges ALPAHCAM modulbővítéssel. A szoftver funkcionalitása együtt növekedhet a cégével.

A CABINET VISION esetében is már tudunk megoldást nyújtani csak a tervezési feladatok gyorsítására is egy egyszemélyes vállalkozás számára.  Ilyenkor elindulhat egy alap CABINET VISION csomaggal, amiben a tervezési feladatok mellett már szabászati, élzárási adatok és alkatrészlisták is rendelkezésre állnak. Idővel ezt bővítheti olyan csomaggal, amely már fotóminőségű látványterveket is képes pár kattintással készíteni, de ha beszerez egy lapszabászgépet vagy egy neszting CNC-t, a modulok bővítésével azok programozását is el tudja végezni az eddig használt szoftverkörnyezetben.

Nagyobb cégek esetén mind ALPHACAM és CABINET VISION esetén a komplex riportkészítések, automatizálást elsősegítő modulok, a vállalatirányitási rendszerekhez való illesztések szoktak általában az elvárások lenni. Ezekre is mind tudunk megoldásokat biztosítani.

Fontos: minden esetben kollégáim segítenek felmérni, hogy az adott vállalkozásnak, cégnek milyen modulokra van szüksége.  

Ahogy a weboldalukon is írják, az ALPHACAM egy teljes funkcionalitású, könnyen kezelhető CAM megoldás faipari cégek számára. A leírás alapján a szoftvert nagyon sokféle művelethez tudjuk használni, kérem emeljen ki néhányat ezek közül!

– Az ALPHACAM egyik legfontosabb tulajdonsága talán, hogy kimondottan a fa- és kőipar számára fejlesztett CAM megoldásról beszélhetünk. Így az alapvető fúrási és marási feladatok megoldása mellett a fűrészelés, az aggregátok és csoportfúrók kezelése is megoldott benne. Így azok mindennapos használata nem okoz gondot a felhasználóknak. A másik fontos tulajdonsága, amit kiemelnék, hogy CAD független megoldás, így   hatékonyan tudunk dolgozni 2D-s rajzokkal (pl. Dxf, Dwg) és 3D-s modellekkel (pl. Solid Edge, STEP stb.) is.  Ezzel a tulajdonságával a felhasználóinak nagy szabadságot és rugalmasságot biztosít az ügyfeleikkel történő együttműködésben – használjanak szinte bármilyen CAD megoldást.

Milyen rendszerekkel és gépekkel kompatibilis a szoftver?

– Az ALPHACAM egy gépfüggetlen CAM megoldás, így szinten minden CNC géphez illeszthető egy úgynevezett poszt-processzor segítségével. Felhasználóink márkás olasz és német gépek mellett hatékonyan használják hazai fejlesztésű, illetve akár kínai CNC gépekkel is. Fontos kiemelni, hogy a ALPHACAM aktuális CNC géphez illesztését házon belül megtudjuk oldani, így szintem minden egyedi gép-, illetve ügyféligényt ki tudunk elégíteni. Ha egy speciális gépet kiemelhetek a klasszikus faipari CNC gépeken kívül, akkor az az egyre inkább teret hódító robotos megmunkálás, amely egy speciális ALPHACAM modul segítségével szintén támogatott megoldás, legyen szó szinte bármilyen robotkarról.

– Milyen termékeket vagy szerkezeteket leszünk képesek gyártani az ALPHACAM segítségével?

– Erre, ha viccesen válaszolhatok, akkor a fogpiszkálótól egészen a repülőig szinte bármit. Az ALPHACAM egy eszköz, ami a minden napi munkánkat segíti. Ha kellően rugalmasan és kreatívan használjuk, szinte minden feladatot meg tudunk vele oldani, amit a CNC gépünk képes megoldani. Ezért is lehet, hogy a fa- és kőiparon kívül a fémiparban és a kompozit megmunkálásban is sokan használják.

– Egy asztalosipari cég falépcsők gyártásával foglalkozik. Jelenleg minden munkafolyamatot kézi szerszámokkal és gépekkel, esetleg a hagyományos marógépen készítenek el. Egy esetleges modernizálás során CNC gépet vásárolnak, ami mellett ALPHACAM szoftvert használnak. Milyen hatékonyság érhető el?     

– Az elérhető hatékonyság nagyban függ attól, hogy milyen kiinduló adatok állnak rendelkezésünkre. Az ALPHACAM rendelkezik alapvető CAD-es funkciókkal is, így az alkatrészek akár benne is közvetlenül megrajzolhatók. Lehetséges ezeket a rajzokat parametrizálni is, hogy késő újra fel lehessen azokat használni egy másik hasonló, de más méretű lépcső készítéséhez. Szerencsésebb a helyzet, ha a lépcső terveit például Solid Edge-ben vagy akár egy lépcsőtervezésre használt célszoftverben készítik el. Az onnan érkező 2D-s vagy akár 3D-s CAD adatok alapján a CAM programozás akár teljesen automatizálható is. Ez az ALPHACAM automatizálás kezelő moduljával érhető el, ami képes az alkatrészek tömeges beolvasására és feldolgozására az ügyfél által előre definiált megmunkálási szabályok szerint. Így ha rendelkezésre állnak a tervek, a programozási idő pár percre is csökkenthető, hogy közben a teljes gyártáshoz szükséges dokumentáció is elkészülhet. Amit szeretnék kiemelni, hogy ha valaki tervez hasonló modernizálást, már az első lépéseknél érdemes minket felkeresni, hogy tanácsainkkal tudjuk segíteni a minél hatékonyabb folyamat tervezésében és kialakításában.

– Valósághű konyha, vagy egyéb bútor látványtervek elkészítéséhez az Enterprise Group a Cabinet Vision szoftvert kínálja, amely egy komplex program. Kérem mondja el, hogy milyen modulok találhatók meg a szoftverben! A Cabinet Vision szoftverrel kapunk gyártáselőkészítő modult is?

– A CABINET VISION szoftvernek van gyártástámogató modulja, ezt S2M-nek (Screen To Manufacture) nevezik. Amit tudni kell róla, hogy a tervezési környezetből érkező adatok alapján pár kattintással elkészíthetjük a lapszabász gépre, a neszting vagy hagyományos CNC gépükre a programokat úgy, hogy a gépen már csak futtatni kell a kész programokat. Természetesen a CNC programok mellett a gyártási riportlapok, vagy címkék készítésre is lehetőségünk van. Érdekessége, hogy az S2M a CABINET VISON szerves része, de akár önállóan is használható, ha mást szoftverből érkező alkatrészeket szeretnénk lapszabász vagy CNC gépre továbbítani.      

– A szoftverben fix korpusz elemekkel dolgozhatunk csak, vagy van lehetőség újat létrehozni, netán a meglévőt szerkeszteni?

– Alaptelepítésben természetesen megtalálhatók az általános korpuszelemek a szoftverben, de tapasztalatunk alapján mindenki a saját stílusát szereti alkalmazni, így hamar kialakítják az ügyfelek a saját korpuszkatalógusukat. Ezt egyszerűen meg lehet tenni, mivel bármilyen egyedileg módosított korpuszt egy kattintással el tudunk menteni a saját katalógusunkba, hogy a későbbiekben újra tudjuk használni. A saját korpuszelemek létrehozásán kívül egyedi konstrukciós szabályokat is létrehozhatunk, így a korábban alkalmazott szerelési, építési stílusunkat is viszontláthatjuk a szoftverben.    

– Mennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy ilyen szoftver használatát a leendő felhasználó magabiztosan meg tudja tanulni?

– Az idő nagyban függ attól, hogy a szoftvercsomag melyik része kerül bevezetésre. Általában 5 nap tanfolyamot szoktunk javasolni induláshoz. Ezalatt a szoftver használatát és testreszabását is el tudja sajátítani a felhasználó. Magbiztos tudást a napi használat közben tudja elsajátítani, de a tanfolyam után sem marad egyedül. A korábban említett terméktámogatás keretein belül a napi használatban felmerülő kérdéseit a kollégáim segítenek megoldani.  

– Képes a Cabinet Vision integrálni a konyhai eszközök, gép- és vasalatgyártók digitális fájlformátumait?

– Mivel rengeteg gyártó és eszköz mozog a piacon, a CABINET VISION fejlesztője „varázsló” ablakokat hozott létre a vasalatok és építőelemek létrehozására, így az ügyfelek a számukra fontos elemeket gyorsan létre is tudják hozni. Természetesen a magyar piac nagyobb szereplőivel mi is igyekszünk kapcsolatban lenni, s a magyar piacon szereplő termékeiket feltölteni a CABINET VISION-be.

– Kérem mondja el, hogy milyen területen tudnák hasznosítani a faiparban a Solid Edge szoftver előnyeit? Emelje ki a Solid Edge főbb erősségeit!

– A Solid Edge egy általános gépészeti CAD szoftver elsősorban, de a funkcionalitását nemcsak a gépiparban lehet kamatoztatni. A faipar szinte minden területén használható, így 3D-alkatrésztervek, műszaki rajzok, vagy akár teljes szerkezetek tervezésre is hatékonyan alkalmazható. Segítségével a konstrukciók virtuálisan összeszerelhetők, ellenőrizhetők, akár meg is mozgathatók, így a tervezési hibákat már virtuális környezetben ki lehet szűrni.  Az elkészült tervekről pedig percek alatt készíthetünk darabjegyzéket, műszaki rajzokat, vagy akár fotóminőségű képeket is.

– Mennyire bonyolult program a Solid Edge? Mennyi időt vesz igénybe a használatának elsajátítása?

– A Solid Edge egy nagyon régóta piacon lévő kiforrott megoldás, nagyon logikus felépítéssel, ezért gyorsan tanulható. Egy alaptanfolyam után már hatékonyan lehet benne tervezni. Természetesen a szoftver sokszínűsége miatt mindig kérdés, hogy az ügyfél mire szeretné használni.

– Használható lenne a Solid Edge például falépcsők, szerkezetek stabilitásának modellezésére?

– Igen, a Solid Edge szoftver tartamaz végeselemes szimulációt, így a tervezett szerkezetek statikai, szilárdsági ellenőrzései is elvégezhetőek benne. Minden eredmény grafikusan, akár animálva is megjeleníthető, így a szerkezetünk kritikus részeit egyszerűen felderíthetjük.  

 

Veres Tibor
ügyféltámogatási vezető
Enterprise Group – PLM üzletág


További információ:
www.enterprisegroup.hu


Tetszett a cikk?