TopSolid’Wood a bútoripar számára I.

Cégünk, a Cad-Cam Solutions Kft. feltett szándéka, hogy megismertesse a hazai faipari szakembereket is ezen termék nyújtotta előnyökkel. Ennek érdekében egy cikksorozatot indítunk útnak, mely a jelenlegi magyarországi felhasználók szemszögéből fogja bemutatni a teljes rendszert. Cikksorozatunk első, bevezető részeként áttekintjük a TopSolid alapkoncepcióját és röviden ismertetjük a rendszer moduljait. Az elkövetkezendő hónapok során a bútorok tervezésén és kivitelezésén túl néhány érdekes és új eljárást is be fogunk mutatni az olvasóknak, mint például 3D szkennerek használata a faiparban.


Bárszekrénymodellnél jól látszik, hogy a Wood alapmodulnál is lehetőség van automatikusan generált műhelyrajzok létrehozására

Néhány szó az alapokról
A francia Missler Software 2006-ban dobta piacra az első kimondottan faipari cégek számára fejlesztett CAD-CAM rendszerét, a TopSolid'Wood-ot. A cég ekkor már több mint 20 év tapasztalattal CAD-CAM szoftver 20 éves tapasztalattal TopSolid'Wood a bútoripar számára rendelkezett gépipari szoftverfejlesztés területén, mely tapasztalatokat sikerrel kamatoztatták
új termékük megalkotásakor is. A rendszer a már jól bevált parasolid alapokon nyugszik, mely lehetővé teszi a teljesen asszociatív és parametrikus modellezést. Magyarán szólva a tervezés bármely szakaszában megváltoztathatjuk modelljeink bármely méretét, és ezen változtatás automatikusan magával hozza az összes további dokumentumunk és CAM-programunk mérethelyesre történő frissítését egyetlen gombnyomással.
A rendszer az elmúlt 6 év alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül, és mára világelső lett a faipari szoftverek között.
A 2008-ban beköszöntő világválság ellenére is évente több ezer új felhasználó választotta a TopSolidot. Cégünk, a Cad Cam Solutions Kft. már a kezdetek óta szakmai oktatásokkal, magyar nyelvű kezelőfelülettel és teljes szakmai háttértámogatással segíti a magyarországi felhasználók munkáját.


Realisztikus munkakörnyezet a CAM-modulban

Integráció
Valószínűleg mindenkinek eszébe jutott már, hogy milyen jó lenne, ha egyetlen munkavégzés folyamán felmerülő összes feladat, és így nem kellene 5-6 különböző szoftver kezelőfelületével birkózni nap mint nap. Ezen cél elérése érdekében tett egy hatalmas lépést a Missler Software, mivel a TopSolid moduljai megoldást kínálnak az árajánlatadás, a látványtervezés, a bútortervezés, gyártástervezés, CAMprogramozás
és a teljes projektkezelés egy rendszerben való tartására. Az adataink egy rendszerben tartása jelentősen növeli a munkavégzés hatékonyságát, hiszen az információkat elég egyetlen egyszer bevinnünk a teljes tervezési és gyártási folyamat során.

A rendszert alkotó modulok:
1. TopSolid'Wood alapmodul A TopSolid'Wood magas szintű, igen összetett modellezésre képes. A parametrikus tervezői környezet lehetővé teszi a modellek gyors módosítását a munka folyamán bármikor. A rendszer tökéletesen oldja meg az akár több ezer, a modellbe integrált alkatrész és komponens együttes kezelését. Az alaptelepítés már eleve tartalmaz közel 10 000 faipari szabványelemet, textúrát, megmunkálószerszámot. A faipari cégek a szoftver első használatakor máris élvezhetik az olyan elemeket, mint például a Blum és Hafele vasalatok, Egger laminált alapanyagok, Ral színskála szabványelemei. A TopSolid'Wood egy igen erős render motorral rendelkezik, így nincs szükség egyéb látványtervező szoftverek használatára. Az elkészült bútormodelljeink alapján lehetőségünk van automatikusan generált műhelyrajzok létrehozására is.
2. TopSolid'CAM modul Ez a modul teszi lehetővé a parametrikus modell és a gyártógépek közötti kommunikációt CNC-programozási ismeretek nélkül. A megmunkálógépek geometriája és kinematikája pontosan ismertek, ezért a 3D-s modelltérben az anyageltávolítás és a munkadarab-lefogás is szimulálható, továbbá az ütközésvizsgálatok is elvégezhetőek.
3. TopSolid'Planner és TopSolid'Quote A TopSolid'Planner és TopSolid'Quote kiegészítők segítségével a faipari cégek azonnal átfogó képet kapnak az aktuális projektek alapanyagbekerülési és termékeladási árairól.
Megszűnnek az alul- vagy felülkalkulált árajánlatok. A cégvezetők és projektmenedzserek minden pillanatban könnyedén betekinthetnek az összes munk a éppen aktuális állapotába.
Különböző elérési jogosultsági szintek adhatók meg a TopSolid'Quote kiegészítőben, ezzel is segítve a cégek már kialakított hierarchiáját.

Cikksorozatunk következő részében egy gyerekbútor születését fogjuk bemutatni!

Főbb pontok:

  • Parametrikus tervezés menete
  • Faipari komponensek használata
  • Látványterv készítése.


 


Tetszett a cikk?