bSolid - A valóra vált álom

Ezen igények kielégítésére a Biesse megalkotta bSolid CADCAM alapú programját, amely tökéletes megoldást kínál a Rover 5 t engelyes CNC-k v ezérlésére. A program modulrendszerű, ami azt jelenti, hogy 3, illetve 5 tengelyes gépeken is alkalmazható. Nagy előnye a piacon kapható más alkalmazásokkal szemben, hogy rendelkezik a CAD programok ismert funkcióival, továbbá valós idejű szimulációt tesz lehetővé, amivel már az irodában másodpercre pontosan kiszámolható egy adott alkatrészhez szükséges megmunkálási idő. További újdonság az ütközésfigyelés, ami azt jelenti, hogy a program azonnal jelzi és megmutatja, ha a megmunkálóegység bármelyik része (pl. a szerszám vagy a főmotor teste) a gépen lévő gerendákhoz vagy bármilyen típusú megfogókhoz hozzáérne.

A budapesti Ligno Novum vásár ideje alatt a látogatók a kiállított Rover 5 tengelyes CNC-n a gyakorlatban is megismerkedhettek a bSolid egyszerű és felhasználóbarát kezelhetőségével, valamint láthatták a gépen elkészülni többek között a bSolid emblémájaként használt „Aladdin csodalámpását” is. A partnerek visszajelzése alapján kijelenthető, hogy a Biesse innovatív szoftverfejlesztése hamarosan széles körben el fog terjedni Magyarországon is. További újdonságként bemutatásra került az élfóliázó gépeken az új AirForce-rendszer, amely forró levegő fúvatást alkalmaz a lézer élzáró anyag felviteléhez. Ez a megoldás nyerte el a Las Vegasban megrendezett AWFS 2013-as faipari kiállításon a termékek jövőbe mutató innovációjáért járó „Visionary Award” díjat.

Az AirForce-rendszer igen egyszerű elvet alkalmaz, forró, sűrített levegőt fúvat a kötőréteg megolvasztására. Ennek a technológiának a beruházási költsége sokkal alacsonyabb mint a lézerrendszeré, és az ily módon készült munkadarabok minősége – az AirForce-rendszernek köszönhetően – kiváló. A végtermék ellenáll a víznek és a levegő páratartalmának, továbbá verhetetlen előnnyel rendelkezik: felszerelhető kis- és nagyméretű gépekre. A lézeregységgel szerelt gépekből az elmúlt 4–5 évben a magas ár miatt a világon kb. 100 db-ot adtak el a gyártók összesen, a Biesse az AirForcerendszerrel szerelt gépekből csak a tavalyi év második felében közel 40 darabot értékesített. A kiállított Biesse Roxyl élzáró gépen az érdeklődők láthatták, hogy a hagyományos EVA ragasztás, illetve a lézer élanyag felvitele közötti váltáshoz elegendő a megfelelő program kiválasztása, a gépen semmilyen egyéb mechanikus állításra nincsen szükség.


Tetszett a cikk?