Precíz konyhatervezés, lakberendezői segítséggel

Milyen legyen a konyhám? Ez a leggyakoribb kérdés, nem csupán az online térben, hanem mindenki életében, aki új otthonba költözik vagy felújítja meglévő ingatlanát. Amennyire egyszerű a felvetés, a válaszok annyira összetettek.


Kis méretű konyhabútor, matt fehér frontokkal, bézs színű Lacobel üveggel az alsó és felső bútorok között. Fogantyú nélküli kialakítás, Tip-on mechanikus nyitásrásegítéssel.

Ha nagyon tömören szeretném megválaszolni, akkor személyre szabott, funkcionális és komfortos. Ehhez viszont rengeteg kérdést kell megválaszolni, melyre a feleleteket általában egy tapasztalt lakberendező vagy az asztalos tudja. Ideális esetben pedig a két szakember együttműködik.

Miért érdemes megterveztetni a konyhabútort és mivel kezdődik a tervezés?

A tervező részletesen felméri, hogy a konyhát használó személynek, ill. családnak mik az igényei, hogyan és milyen sűrűn használják a konyhát. Mennyit főznek? Van-e igényük speciálisabb elektronikai eszközökre, melyek helyét be kell tervezni a bútorzatba? De az sem mellékes szempont, hogy jobb- vagy balkezes embernek tervezzük a konyhát.

Döntés születik arról, hogy a rendelkezésre álló helyiség nagyságának függvényében milyen típusú konyhabútor készüljön. Ha pici a helyiség, akkor általában egysoros konyha fér el benne. Ha nagyobb a hely, akkor lehet L-alakú, vagy kétsoros kialakítású a konyha, ha pedig igen tágas a helyiség, akkor U- vagy G-alakú konyhát, illetve konyhaszigetet is tervezhetünk. Egy dolog bizonyos, kisebb konyhát sokkal nehezebb megtervezni, mint a nagyot. Kis helyen kell megoldani, hogy a lehető legtöbb eszköz elférjen, kézre álljon. Ilyenkor tényleg minden centi számít. Szerencsére, a beépíthető eszközök, pl. mosogatógép, mosogató, tűzhely esetében léteznek kifejezetten kis konyhákban használható, kis helyigényű típusok. Egyértelműen ilyenekkel kell tervezni ezekben az esetekben, bár általában egy speciális sarokmosogató drágább, mint a hagyományos egy- vagy kétmedencés társa, és ez igaz a többi eszközre is. Ennélfogva a kis méretű konyha kivitelezése nem olcsóbb, mint egy átlagos méretű konyháé.

Sarkalatos pontja a konyhatervezésnek a konyhatechnológiai sorrend helyes kialakítása. Ez a hűtő–mosogató–tűzhely hármas, melyeknek egymás után, megfelelő sorrendben kell következniük, ha egysoros konyhát tervezünk. Közöttük pult, ahová pakolhatunk és ahol az ételeket előkészítjük. Ennek minimális mérete optimálisan 90 cm. A konyha típusától függően háromszög köré szervezve is elhelyezhetők ezek a fő konyhai berendezések.

Ha már tudjuk, hogy milyen konyhatípusban gondolkodhatunk, akkor következik a pontos felmérés, majd ezt követi a tervezés. Ilyenkor már mindenképpen bekapcsolódik az asztalos is a folyamatba.


Modern stílusú fehér konyhabútor, selyemfényű frontokkal, szálcsiszolt fém fröccsenésgátlóval, színben harmonizáló, egyedi modern szálfogantyúkkal.

A design semmi esetre sem írhatja felül a funkcionalitást és az ergonómiát. Nagyon fontos például, hogy a konyhát használó személy milyen magas. Az alsó szekrények, plusz a munkapult magasságát ehhez igazítva érdemes megtervezni. Az átlagos magasság 90 cm, de ettől el lehet térni, ha a használója így kívánja. A munkalap és a könyök közötti ideális távolság 10–15 cm.A konyhabútor stílusa természetesen nagyon fontos tényező. Sőt, a konyha küllemét és színvilágát harmonikus összhangba kell hozni az otthon többi részével. Ha a konyha, nappali, étkező egy légtérben van – ami évek óta népszerű –, akkor a színeket és az anyagokat gondosan illik megválasztani.

A konyhabútor stílusa természetesen nagyon fontos tényező. Sőt, a konyha küllemét és színvilágát harmonikus összhangba kell hozni az otthon többi részével. Ha a konyha, nappali, étkező egy légtérben van – ami évek óta népszerű –, akkor a színeket és az anyagokat gondosan illik megválasztani.

Tapasztalatom szerint a magasfényű front bézs, cappuccino, barna színben továbbra is az egyik legnépszerűbb választás. A magasfényű front egyébként kényes, bár könnyen tisztán tartható, de az ujjlenyomatok azonnal meglátszanak rajta. A nagyon modern és a minimál stílusú lakásokhoz illik leginkább.

A bútorok belső kialakítása sok lehetőséget tartogat. Ha nincs külön kamra, nagyon hasznos elem az ún. magas tárolószekrény, mely sok tárolóhelyet nyújt kihúzható polcaival. A tűzhely mellett praktikus elem a már 20 cm-es szélességtől is kialakítható, keskeny fűszeres tároló, amely jó, ha szintén kihúzható. Ennek szélesebb változata, akár három fiókkal, üveges, dobozos termékek tárolására alkalmas.
Egyedi konyhabútor reggelizőpulttal. Az alsó és felső matt frontok színben eltérőek, frontba mart fogantyúkkal. Különlegessége, hogy a toronyelem egy különálló részt képez.

A sarokszekrények lehetnek fiókosak vagy nyíló ajtós típusúak kiforduló tálcákkal, melyek megkönnyítik a hozzáférést az edényekhez. A mosogató alatti kis mélységű fiókok a szivacsok, takarítószerek tárolására alkalmasak. Létezik U-alakú kivágott vagy párhuzamos fiók típus. Ez alá még besorolható a szemetes, amely napjainkban már inkább kettő, esetenként három műanyag dobozt rejt.

Miután már tudjuk mindennek a helyét, kiválaszthatjuk a bútor anyagát. Gyakori, hogy a korpusz, a bútor teste nem azonos a front anyagával. Korpusznak legtöbbször egy egyszerű, ámde jó minőségű anyagot választanak. A frontok világában viszont könnyű összezavarodni a bőséges kínálat kapcsán. Milyen legyen a front? Magasfényű, selyemfényű vagy matt? Laminált, PVC-fóliás vagy akril bevonatú?

Az asztalosnak rendelkezésre állnak anyag- és színminták a legnépszerűbb gyártóktól. Ezeket mindenképpen érdemes megnézni vagy egy nagyobb bemutatóterembe ellátogatni, ahol nagy felületen megtekinthetők és megtapinthatók a bútorlapok.

S, ami a szemnek láthatatlan, bár nagyon fontos eleme a konyhabútornak: a vasalatok. A konyhákat tizenöt-húsz évre tervezzük, így ezen a téren érdemes körültekintően választani. Az innovatív technológiák lehetővé teszik mindezt. A fogantyú nélküli kivitelezés nagyon divatos, ámbár nem olcsó. Választható mechanikus csillapított zárás, mechanikus nyitás és csillapított zárás (Tip-on), elektromos nyitás és csillapított zárás.

Olcsóbb megoldás, ha fogantyút alkalmazunk, hiszen itt is nagyon sok elegáns megoldás létezik. A legkedvezőbb áron a hagyományos fogantyúkat érhetjük el, számtalan színben, anyagban, formában. A modern hatású szálfogantyú végigfut a fiók vagy ajtó teljes hosszán, ez szintén több színben elérhető. Ha nem szeretnénk frontból kiálló fogantyút, akkor trendi megoldás a Gola, melyet vízszintesen és függőlegesen is elhelyezhetünk.

A munkapult és az alsó, felső elemek közti falburkolat tekintetében is számos lehetőség közül lehet választani. Ezeknek az elemeknek a távolsága 50–60 cm közé esik általában.

Nagyon szép, igényes megoldás, amikor a munkapult anyagával van burkolva a fal. Egységes, szép és letisztult hatást kelt. A hidegburkolat klasszikus választás, legyen szó kis méretű anyagról, mint a metrócsempe vagy a cementlap, de választható nagy méretű burkolólap is, így kevesebb lesz a fuga, amit általában macerás tisztítani. Ezt remekül kiküszöböli, ha Lacobel üveg kerül fröccsenésgátlóként a falra. Felületére szinte bármilyen mintát vagy kedvelt színt tudnak nyomtatni, amellyel a konyha stílusát egyértelműen meghatározhatjuk. A lehetőségeknek nincs vége ezzel, mert akár vlies tapétát is helyezhetünk a falra, víztiszta üveggel védve, de PVC-vel, rozsdamentes acéllal, illetve egyéb strapabíró anyaggal is egyedivé tehetjük a falat.


Konyhatechnológiai sorrend

Az eredményes együttműködés a megbízó-tervező-asztalos hármas tekintetében több dolgon is múlik. Nem kell sem az asztalosnak, sem a lakberendezőnek mindenhez száz százalékig értenie. Aki a bútort tervezi, természetesen meghatározza az ajtók nyílásirányát, a fiókok számát, a bútor belsejének az osztásait. De a vasalatok terén – melyek igazán sokfélék árban és tudásban egyaránt – érdemes az asztalosra hagyatkozni.

A bútorfrontok és a korpusznak kiválasztott anyag esetében is az asztalosnak jut a főszerep, hiszen neki állnak rendelkezésre termékminták.

Az élzárás kérdése kiemelt jelentőségű. A bútorlap és a valódi fa is érzékeny a vizesedésre, ezért meg kell akadályozni, hogy az kárt tegyen álomkonyhánkban. A vasalható élfólia olcsó és nem hatékony megoldás, ezért ezt ne javasoljuk. Hatékony megoldást az ABS-élzárás biztosít. Ennek a rugalmas műanyagnak a vastagsága 0,2 mm-től 2 mm-es vastagságig terjed. A legvastagabbat az extra védelmet igénylő részek esetében pl. nyitott polcok élein, fiókelőlapoknál érdemes használni.

Ha MDF-lapból készül a front, arra rendszerint nem élzárás kerül. Festett MDF-lapnál a felület és az élek megszakítás nélkül vannak festve. Esztétikailag és mechanikailag is ez a legjobb megoldás. Viszont fahatású lapot ne keressünk MDF-lapok között, mert csak egyszínű, ún. UNI színekben érhető el. Lehet magasfényű, selyemfényű és matt. Az MDF-lap lehet fóliázott is. A fóliázás rengetegféle fahatású dekort, illetve színválasztékot nyújt. A bútorlap vastagságának tekintetében az asztalos véleményére szintén alapozhatunk. Az átlagos méret 18 mm, de igény esetén a duplungolt 36 mm-es lapokból is készülhet a bútorzat néhány eleme.

Az elektromos kiállások és a beépített gépek elektromos csatlakozási lehetősége szintén befolyásolják a bútorgyártást. Nagyon szép megoldás a sül - lyesztett konnektor, melynek ma már része egy-két USB-csatlakozó is. Ha nem a munkapulton vannak a konnektorok, akkor többnyire a falra kerülnek, de ez esztétikailag kevésbé szép.

Nincs két egyforma konyha, ahogy nincs két egyforma ember és család sem. Kulcsfontosságú, hogy alapos igényfelmérés után olyan konyhaterv szülessen, melyből az asztalos tud dolgozni. Mivel rengeteg dolgot kell összehangolni és ezeknek egy részére nem gondolnak az építkezők vagy lakásfelújítók, éppen ezért nagyon megéri és mindig kifizetődő, ha szakértői segítséggel és profi asztalossal készíttetik el új konyhabútorukat a tulajdonosok.

 

OlindaHome
+36 70 684 1661
varsanyi.brigitta@olindahome.hu


Kapcsolódó dokumentum:


preciz-konyhatervezes-lakberendezoi-segitseggel


Tetszett a cikk?