A biztos megrendeléshez el kell kápráztatni a vevőt

A konyhabútorok készítése a tervezéssel kezdődik, ez egyértelmű. Ehhez akkor tudunk hozzálátni, ha a szükséges geometriai adatok a rendelkezésünkre állnak. A helyszíni felmérés részben ezek összegyűjtésére szolgál. Az, hogy az adott térbe milyen bútort tervezünk, az a felkészültségünkön, tapasztalatainkon és anyagismeretünkön múlik. Optimális esetben. Sajnos, vannak ügyfelek, akik naponta változtatják az ízlésüket, köszönhetően az ismerősöktől, családtagoktól kapott információmorzsáknak, amelyek sokszor ellehetetlenítik a közös munkát ügyfél és asztalos között.

Csercsics Balázs faiparban jártas szakemberrel beszélgettem a konyhák tervezési körülményeiről. No, nem az ügyfeles, hanem a szakmai oldalról. Balázs egy családi vállalkozás egyik szegmensét irányítja, és nagy rálátással bír a gyártásra, valamint a piaci igényekre is.

– Milyen alternatívák vannak a digitális tervezés, a látványtervek és a gyártás-előkészítés területén?
– Több alkalmazható program is rendelkezésre áll, én a Piper 3D-ről, Kitchendraw-ról, Archline-ról, Sketchupról, IKEA online-ról hallottam, de nyilván sokféle megtalálható még az interneten. Nem mindegyik támogatja a tervezés–fotó realisztikus megjelenítés–gyártás előkészítés hármas feladatát.

A Piper 3D és a Kitchendraw alkalmas jelenleg arra, hogy a tervtől a gyártáskiírásig, műhelyrajzig mindent elkészítsen. Beleértve a szabászati optimalizálást is. Természetesen, ha ezeket a lehetőségeket ki akarjuk használni, a programok magas szintű ismerete szükséges és a gyártói programot saját gyártásunk szerint kell beállítani, feltölteni árakkal, információkkal. Ha ez megvan, akkor a tervezett bútor fogyasztói árát is rögtön mutatja. Azt is hozzá kell tenni, hogy minden Szoftveres látványtervezés és a frontválaszték a Csercsics faiparnál A BIZTOS MEGRENDELÉSHEZ EL KELL KÁPRÁZTATNI A VEVŐT programnak léteznek korlátai. Van, amelyiknél csak gyári elemekből lehet dolgozni, így mondjuk, ha egy egyedi sarokszekrény kell, azt nem fogjuk tudni megcsinálni, hacsak nem értünk a bútortervező részéhez is a programnak, mert ilyen lehetőség is rendelkezésre áll, de ez már szerintem „master” szint.

– Mennyire lehet gyorsan megtanulni a Piper 3D-t hatékonyan használni?
– Öt-hat konyha, vagy bútor megtervezése után már viszonylag egyszerűen megy a használata. Ha már rutinosak vagyunk, egyegy bonyolultabb terv is 1–1,5 óra alatt elkészíthető, de ez az elején 4–5 óra is lehet. 20–30 óra intenzív használat után már azért az alapok megvannak és lehet használni. Nyilván, ha a szoftver minden lehetőségét ki szeretnénk aknázni, akkor ez a tapasztalatszerzés hónapokat, éveket is igénybe vehet, főleg, mivel folyamatosan frissítik, fejlesztik. Én öt éve használom a Piper 3Dt, és hamar megszerettem. Bár kényszerből kezdtem dolgozni vele, mert más nem vállalta, miután az a kolléga elment tőlünk, aki az első verzióktól kezdve alkalmazta. Én 3-as verziótól használom, ami élethű, fotórealisztikus bútorterveket készít, míg az előtte lévő verziók csak rajzos képeket tudtak.

Az is jó, hogy ha a felhasználó elakad a munkában, segítséget kérhet tapasztaltabbaktól telefonon, e-mailben, Skype-on (akár képernyőmegosztással), Teamvieweren, vagy a Facebook-csoportjukban (ahol nagyon fontos kiemelendő az egymást mindenben segítő felhasználói közösség). A programnak van egy nagyon jó tudástárja videókkal, leírásokkal.

Talán beszédes az a tény, hogy a programmal tervezett bútorokat 60–70 százalékban meg is rendelik. Nagyon fontos az is, hogy tőlünk, nálunk, azaz nem megy el a kuncsaft az én tervemmel a konkurenciához legyártatni azt. A program, ha mindent meg szeretnénk venni nagy befektetés, de moduláris rendszerének köszönhetően kisebb tőkével is el lehet kezdeni a használatát, illetve részletfizetési lehetőséget is biztosítanak rá.

De ha arról az oldalról nézzük, hogy a tervezett bútorok 60 százalékát megrendelik, míg terv nélkül, ceruzás rajzzal ez arány korábban 30–40 százalék volt, akkor azért belátható időn belül megtérül a befektetés. Nem beszélve az időspórolásról, ha a gyártás-előkészítő funkciót is használjuk (azaz nem a terv alapján papírra ceruzával számolgatjuk ki a konyhát). Összefoglalva azt mondom, hogy az elején érdemes rászánni több napot egyhuzamban, hogy rögzüljenek a kis trükkök, legyen egy kis rutin, utána már gyorsan lehet 1–1 tervet elkészíteni. Érdemes a fejlesztők által a program megvásárlásakor felajánlott oktatást is igénybe venni. Fontos továbbá a magyar nyelvű szakértői ügyfélszolgálat, ami más szoftvereknél nem jellemző.

– Az esetleges módosítások is könynyen végrehajthatók? Gondolok itt az elemek cseréjére, vagy többféle szín, minta megjelenítésére.
– Abszolút! Pár kattintással minden gyökeresen módosítható. Az új Pipshow alkalmazás annyira új fejlesztés, hogy én is csupán pár tervnél alkalmaztam. A lényege, hogy valósidőben lehet változtatni mindent: színeket, fényeket, és a megrendelő azonnal látja fotórealisztikus minőségben. A terv elküldhető a vevőnek és egy számítógépre telepített programban (később lesz mobilapplikációs és internetes megjelenítő is, hogy ne keljen programot telepíteni, vagy asztali géphez ülni), azt be lehet „barangolni”.

– Kik kérik a tervek elkészítését?
– Én a nálunk vásárló asztalosok megbízásából számukra is tervezek, de lakossági megkeresés is van, azt mondom, ezek aránya körülbelül 50–50 százalék. A kezdeti, havi egy-egy tervezési igény már szinte napi egyre változott! A lakossági vásárló igényli a tervet, mert míg egy asztalos el tudja képzelni mit fog legyártani, az hogy fog kinézni, még a színösszeállítást is látja fejben, addig a „mezei” vevő nem. Az emberek többségének nincs képzelőereje, műszaki érzéke. Fejben nem tudja elképzelni a végeredményt. Ők jönnek tervért vagy az asztaloson keresztül vagy direktben. Az asztalosok sem maguknak terveztetnek bérbe, hanem a megrendelőnek, az előbb említettek miatt. Illetve sajnos az asztalostársadalom nagy része nem rendelkezik olyan számítástechnikai ismerettel, hogy megtervezze magának a terméket. Még olyan szakember sem, aki a programot már megvette sok pénzért…

Pedig ez a jövő, a vevőt el kell kápráztatni egy szép tervvel és akkor biztos, hogy megrendeli a bútort, és nálunk rendeli meg. Erre a bútor- és konyhastúdiók kezdték el rászoktatni az ügyfeleket, de nem baj, ez most nálunk is kezd beérni, csak élni kell a lehetőségekkel.

A Piper 3D-vel el lehet a vevőt kápráztatni. Egy jól összerakott terv valóban olyan, mint amilyen kész bútor lesz. Sőt panorámaképen akár komplett helyiségeket lehet berendezni és körbeforgatva megmutatni a megrendelőnek, hogy néz majd ki, hol fog élni. Emellett még a kiegészítők megválasztásához is segítséget nyújt a programnak ez a képessége, megmutatja, milyen szín, stílus illik bele a képbe.

Arról ne is beszéljünk, hogy közeleg a virtuális valóság időszaka. Na, az lesz a csúcs, mikor a vevő körbesétálhat az új konyhájában, gardróbjában, nappalijában, hálójában, fürdőjében, és… de erről majd a Piper 3D nyilatkozik, mikor eljön az ideje. Megmutatni már megtudják.

– Átlagosan mennyi időt vesz igénybe egy látványterv elkészítése?
– Ez nagyban függ a tervtől, a megrendelő milyen stílust akar, mennyi az egyedi elem, mennyire bonyolult az alaprajz, mennyire akarjuk szépen/ élethűen megrajzolni. Átlagban egy gyakorlott kezelőnek körülbelül egy óra egy olyan terv, amely a vevőt már meghökkenti. De 10–20 perc alatt is lehet tervet összehozni, csak abból nem biztos, hogy lesz megrendelés. Érdemes rászánni az időt, pontosan megrajzolni, nemcsak a vevő miatt, hanem utána a gyártás miatt is. Az is nagy segítség, hogy színeket pár kattintással tudunk változtatni a programban, ha más variációkat is látni szeretnének, de egy-egy bútorelem átcserélése más típusra is csak pár másodpercet vesz igénybe. Persze, ha az első elrendezés nem tetszik, és átvariálják, akkor lehet elölről kezdeni. Ezt jó az elején letisztázni. Mivel a megrendelő szakmailag általában nem ért hozzá, ha már tudjuk a kiállások helyét (víz, áram, gáz stb.), akkor szakmai szemmel már a tervező látja, nagyjából mi jön ki, és lehet irányítani, befolyásolni az ügyfelet.


 

Nálam egy tervezési folyamat így néz ki:

  • Egyeztetés az ügyféllel. Ha van elképzelése kb. 20 perc, ha nincs kb. 1 óra, ezt a saját üzletünkben csináljuk, előre egyeztetett időpontban. A vevő látja a színeket, anyagokat, típusokat, én közben jegyzetelek, vázolok, skiccelek.
  • Tervezés – már vevő nélkül, a korábbi egyeztetés alapján, ez átlagban egy óra.
  • Látványtervek kiküldése, szükséges módosítások a visszajelzés alapján, 5–15 perc.

Minden megrendelő előre fizet a tervért és kap egy kupont, amit jóváírunk, ha megrendeli a bútort. Egy terv maximum 15.000 Ft. Nálunk egy átlagos tervezés mindennel együtt kb. 1,5–2 óra.

A Csercsics Faipari Kft. jelenleg gyártott összes terméke megtalálható a Piper 3D programban és egy külön adatbázisként bármikor megvásárolható utólag is, ez nagyban segíti azok munkáját, akik a mi termékeinket értékesítik.

FRONTOKKAL KAPCSOLATBAN

A Csercsics Faipari Kft. egyik alappillére még mindig a bútorfrontgyártás, holott ez az évek alatt kissé háttérbe szorult. Kicsit eltűntek a termékeink a magyar piacról. Bútorfrontokat 1997 óta gyártjuk. Cégünk is a fóliás MDF-típussal kezdte, mint szinte mindenki más, csak kicsit mindenki előtt. Közben foglalkoztunk szerelvény-nagykereskedelemmel, mely 2014-ben megszűnt. Van lapszabászatuk a helyi asztalosoknak (minden hozadékával: szerelvényértékesítés, élzárás, megmunkálások).


Retro-B

Elindítottunk egy tömörfa étkezőasztal és kárpitosváz-gyártást exportpiacokra. Annak ellenére, hogy a bútorfrontgyártás, mint akkori húzóágazat mára már csak az 5. helyen van, rendszeresen adunk ki katalógust, rendszeresen újítunk, fejlesztünk e téren is.


Serranda Font

– Milyen típusú frontokat kínál a Csercsics Faipari Kft.?
- Az MDF-fóliás frontokkal indultunk mi is. Sajnos ezen ajtótípus az utóbbi években háttérbe szorult, melynek nemcsak a trendváltások az okai, hanem a rossz tapasztalatok is. Egy időben a fóliás frontokból sokat importáltak nagyon rossz minőségben, illetve sok kisebb gyártó próbálkozott ezek előállításával. Ezek szépen lassan árharcokhoz vezettek, aminek következtében a minőségromlás is elindult. Cégünk a fóliás frontokra 5 év garanciát vállal, hogy próbáljuk eme nálunk szakszerűen, modern technikával gyártott frontok imázsát fenntartani és a terméket még sok évig értékesíteni. Például a rettegett fólialeválás nálunk az összes rendelés körülbelül egy ezrelékénél fordul elő csupán! Mi viszonylag korán beláttuk, hogy nincs értelme árharcokba belemenni, mindig lesz olcsóbb, így sok évig gyártottuk a frontokat majdnem mindenkinél kicsit drágábban, viszont a minőségre odafigyelve. Az utóbbi években pedig már versenyképes áron kínáljuk, mert a többi gyártó is rájött, hogy ha nem keres a terméken, nincs értelme elkészíteni. Szerencsénkre a trendváltások és akereslet szűkülése miatt a kis gyártók zöme meg is szűnt.


Decowood front – HPL bevonatos felülettel fa berakással

Természetesen az olcsó import áru (főleg lengyel) sajnos továbbra is jelen van a piacon. A trendek változása, a modern, minimál stílus felé fordulás pedig ugye leginkább a laminált lapoknak kedvez jelenleg, ezzel sem árban, sem sokféleségben nem tud versenyezni senki. A fóliás ajtó leginkább már csak akkor kell, ha valaki még ragaszkodik a klasszikus stílushoz. Illetve 2018-as fejlesztéseink során megpróbáltuk feldobni e „régi motorost” faberakásokkal, extra designötletekkel.

Kifejlesztettünk egy HPL (dekorit) lemezzel borított MDF-alapú frontot. Ez is fabetétes és fa élléccel élzárt. A fabetétbe van belemarva a fogantyú. Jelenleg a magyar piacon ilyen terméket nem kínál senki, ez extra karcálló, vízálló munkalap tulajdonságokkal bíró termék.

Jelenleg mi is igyekszünk a piaci igények után menni, így szortimentünkben megtalálhatóak még a következő termékek: MDF festett (selyemfényű, magasfényű, illetve dolgozunk a szupermatton is), furnérozott MDF, tömörfa, akril, illetve alukeretes frontok. Ez utóbbit már nem mi gyártjuk, most csak továbbértékesítjük. Illetve megvásárolhatók a fentiek mindenféle kiegészítői: elszívó kürtők, párkányok, fénycsőtakarók stb. Bizonyos típusokól szögletes és íves kialakítások sarokszekrényekhez vagy mosogató alatti, páraelszívó melletti megoldások.

Az utóbbi években a festett front az, amely egyre nagyobb mértékben értékesíthető, és ez is a fóliás frontok piacát zsugorítja. Négy éve gyártunk selyemfényű frontokat, és egy éve nem hivatalosan magasfényű frontokat is. Ezeket hivatalosan csak 2020 nyarától hirdetjük. Ez a jövő jelenleg a frontgyártásban, ebbe kell befektetni most, és folyamatosan bővíteni a kínálatot. De reményeink szerint a fóliás típusok sem fognak sosem teljesen megszűnni.

– A természetes fa frontok milyen méretekben készülnek, milyen fafajból és milyen felületkezeléssel?
– Bükk- és tölgyfából gyártunk már csak frontokat, korábban volt éger és akác is, illetve álgesztes bükk, de ezekre nem volt igazán kereslet. Pácolunk, lakkozunk, alapvetően Milesi anyagokat használva. A fafrontok nagyon háttérbe szorultak az utóbbi 10–15 évben, a megrendeléseink legfeljebb 5 százalékát teszik ki körülbelül. Nem trendi és drága… A furnérozott frontok is hasonló cipőben járnak, ott még a tölgy és bükk mellett van cseresznye is a kínálatban.

A manapság keresett bármilyen egyedi méret ezen termékeknél ráadásul még mindig feláras, ami tovább drágítja. Szerencsére a többi fronttípusunknál az egyedi méret felárat már el tudtuk törölni.

X


Tetszett a cikk?