Móricka rajz kontra látványtervező program

Mindkét oldalnak nagy rajongótábora van, de valljuk be, a látványtervek „teljes testhosszal” vezetnek! Önnek mi a véleménye erről?


1. ábra: Minimál design nappali

Többéves itthoni és külföldi bútorkészítési/ beépítési munkatapasztalattal a hátam mögött elmondhatom, hogy képviseltem mindkét oldalt. Miután úgy döntöttem, hogy fejest ugrom a vállalkozói világ zavaros tengerébe, igen hamar rájöttem, az én „Móricka rajzaim” (bár azt mondják, jól rajzolok) egy szép látványtervvel szemben kevésnek bizonyulnak az életben maradáshoz. Mint mindenki más, én is nagy terveket szőttem (na, nem a sarokban)! Ezért gondolkodtam el azon, hogy érdemes lenne egy látványtervező programba befektetni.

KÉT LEHETŐSÉG VOLT…

Az egyik opció, hogy keresek a neten valami ingyenes programot, ami ad némi pluszt, de úgy véltem, nem fogok vele igazán lehengerlő sikereket elérni, pont az ingyenességből adódó korlátok miatt. Némi közvélemény-kutatás után rájöttem, ezzel az opcióval nem hogy nyerek, inkább hátrányba kerülök. Mert ugyan többet akarok nyújtani, ám sugallhatja azt is, hogy „jól van az úgy, örüljön, hogy kap valami rajzot” az ügyfél. Tapasztalataim, felméréseim szerint az ügyfelek nem kedvelik az olyan szakembert, aki ingyenes szoftverrel dolgozik. A másik, amit tekinthetünk befektetésnek is, az volt, hogy vásárolok egy tervezőprogramot, amiben már nincs semmilyen korlátozás és csak a képzeletem szabhat határt. Úgy gondoltam, ezzel valóban tarolhatok. Így is lett. Persze, ezen programok között is nagy volt a szórás. Némi internetes keresgélés után találtam rá a PIPER 3D-re.


2. ábra: Automata bútortervező modul

KEZDJÜNK BELE!

Első körben kaptam tőlük egy 21 napos próbaidőszakot, ami idő alatt ismerkedhettem a programmal. Közben az ügyfélszolgálattal folyamatosan egyeztetve, összeállítottak nekem egy csomagot a tevékenységi körömnek (egyedi konyhabútorok, gardróbok tervezése, készítése, teljes körű beépítéssel) és igényeimnek, jövőbeni terveimnek megfelelően. Itt kell megjegyeznem, hogy az ügyfélszolgálatuk nagyon korrekt, felkészült, figyelmes és ügyfélcentrikus. A program ugyan nem olcsó, mégis azt gondolom, ár-érték arányban nagyon jó, hamar megtérülő befektetés. Különlegessége és pozitívuma is egyben, hogy csak azt a modult és kiegészítőt kell megvásárolnom, amire a munkámhoz valóban szükségem van. De a későbbiekben is vásárolhatok újabb kiegészítőket bármikor, ha szükségem lenne rá. Véleményem szerint az egyik, ha nem a legjobb ma elérhető szoftver ezen a téren a PIPER 3D.

HOGY MIÉRT ŐK A LEGJOBBAK?

Nos, ennek több oka is van. Az egyik legnagyobb előnye a könnyű kezelhetőség, a számtalan variálási lehetőség, s a teljes személyre szabhatóság mellett a folyamatosan fejlődő széles körű felhasználhatóság – no és nem utolsósorban a gyártás-előkészítő modul. Ezzel a modullal rengeteg időt, energiát spórolhatunk meg.


3. ábra: Az elképzelés és az elkészült bútor

Ismerős az órákon át tartó számolgatás? Elveszni az alkatrészek, méretek, darabszámok tengerében? Kételyek! Mi maradt le!? Biztos jól számoltam? Önnek is ezt jelenti a gyártás-előkészítés? A PIPER 3D-vel ezt elfelejtheti.

Egy új projekt (szoba) elején csak be kell állítani a leendő bútor paramétereit a méretrendszerben, s a tervezés végén csak pár kattintás – és máris egy teljes szabásjegyzéket kapunk, külön bútorelem- és összesített listával, ami aztán tovább konvertálható sima Excel táblázatba. Azaz jelentősen lerövidíthetjük vele a gyártás-előkészítésre fordított időt, minimálisra csökkenthetjük a hibaszázalékot, valamint kapunk elemenkénti műhelyrajzot (ami összeszerelésnél segít), s vetületi rajzot is (ami a helyszíni beépítésnél jön jól).

Másik érv, ami mellette szól, amellett, hogy rendkívül széles körű és méretben variálható, az elemlista, amiből dolgozhatunk. De még így is akadhat olyan szituáció, amikor nincs a programban olyan elem, amire szükségünk lenne. Ekkor sincs gond! A program készítői roppant előrelátóan ilyen esetekre is gondoltak. Található a programban egy egyedi bútorelem-tervező modul is, amiben mi magunk kézi vagy automata módban is tervezhetünk egyedi bútorelemeket. Ennek segítségével a külméretek megadása után már csak a különböző elemeket kell kiválasztanunk, és pillanatok alatt elkészíthetjük a kívánt egyedi bútorelemet, amit aztán mentés után máris beilleszthetünk az adott projektbe.

A PIPER 3D használata közben volt, hogy elakadtam, de ekkor sem volt gond, ugyanis a programhoz jár a folyamatos háttértámogatás, ami teljesen díjmentes. Bármilyen folyamatban, ha bármikor elakadtam, több fajta segítség is a rendelkezésemre állt az adott szituáció megoldására. Összegezve tapasztalataimat, önt is csak bátorítani tudom a PIPER 3D megvásárlására. Hiszem azt, hogy önnek is külön öröm lenne, ha nemcsak megtervezhet egy bútort, hanem el is készítheti azt. Így akár össze is vetheti a látványtervet a már kész bútorról készült képpel, mint ahogy mi az alábbi bútornál is tettük. Ügyfelünk elégedett mosollyal nyugtázta a végeredményt és a hasonlóságot is.

Ha mégsem tervezi a programvásárlást, a saját felhasználás mellett szívesen vállalok látványtervezést, akár gyártás-előkészítéssel kiegészítve is. Referenciáim megtalálhatók a honlapomon.

 

Elérhetőségek:
Tel.: 06-20/453-4007
E-mail: info@othonkonyha.hu
www.otthonkonyha.hu


Kapcsolódó dokumentum:


moricka-rajz-kontra-latvanytervezo-program


Tetszett a cikk?