V. Meghívásos Faipari Szakmai Verseny és Workshop a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara öt évvel ezelőtt kötött szerződést bázisiskoláival annak érdekében, hogy az egyetem – lehetőségeihez képest – hozzájáruljon a faipari szakiskolák képzésének sikerességéhez, illetve, hogy a bázisiskolák bekapcsolódhassanak az intézmény életébe.

Ekkor merült fel a gondolat, hogy az iskolák és az egyetem közti együttműködést ne csak oktatói és vezetői szinten alakítsák ki, hanem a kapcsolatot terjesszék ki a középiskolai diákokra és az egyetemi hallgatókra is. Ennek a gondolkodásnak lett az eredménye az évente immár hagyományosan megrendezésre kerülő meghívásos faipari szakmai verseny és workshop, ahol a középiskolák és az egyetem csapatai mérik ös - sze szakmai tudásukat elméleti és gyakorlati szinten egyaránt.

Közben a kar vezetése és a kísérő tanárok számára lehetőség nyílik megvitatni a faipari ágazati szakképzés aktuális kérdéseit is.

Az idei versenyen nyolc iskola 11 csapata sorakozott fel a Ligneumban rendezett megnyitón.

Dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem rektorhelyettese megnyitóbeszédében elmondta, fontos, hogy a középiskolások a verseny keretében fedezzék fel az egyetemet és egy kicsit a várost is.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere bátorította a versenyzőket, hogy ismerkedjenek meg a város atmoszférájával és továbbtanuláskor válasszák a Soproni Egyetemet.

Kováts Árpád, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara titkára pedig annak a reményének is hangot adott, hogy a jövőben, mint kamarai tagokat üdvözölheti majd a versenyzőket. Az elméleti, valamint a támogató cégek által összeállított feladatok után a verseny második napján már igazi gyakorlati próbatétel várt a résztvevőkre: egy sakkasztalt kellett elkészíteniük.

A szervezők, valamint a zsűri értékelése alapján az idei évi volt az utóbbi esztendők egyik legszínvonalasabb versenye, ritkaság, hogy ennyi jó munka készüljön el a rendelkezésre álló rövid időben. Így a helyezések sorsát inkább az elméleti fordulókban nyújtott teljesítmény döntötte el. A versenyt dr. Fehér Sándor, a Soproni Egyetem docense szervezőként, míg Tóth György, a Soproni Egyetem tanműhelyének vezetője a zsűri elnökeként értékelte.

A VERSENY EREDMÉNYE:

1. BKSZC Kozma Lajos Faipari Technikum és Szakképző iskola II. csapata – Budapest
2. BKSZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző iskola II. csapata – Budapest
3. Soproni Egyetem, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar – Sopron

KÜLÖNDÍJAK:

Asztalos Szakma különdíja (Leitz Hungária Szerszám Kft.): BKSZC Kozma Lajos Faipari Technikum és Szakképző iskola II. csapata – Budapest Vízer-díj: BMSZC Simonyi Károly Technikum és Szakképző iskola – Pécs Kiváló gyakorlati munka: BKSZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző iskola I. csapata – Budapest

TÁMOGATÓINK:

JAF-Holz Ungarn Kft., Szolvegy Kft., Leitz Hungária Szerszám Kft., Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft.

A ZSŰRI TAGJAI VOLTAK:

A zsűri elnöke: Tóth György, a Faipari Tanüzem vezetője.

A zsűri tagjai: Árkossy Tamás, az Árkossy Kft. tulajdonosa, Csercsics Antal, a Csercsics Faipari Kft. tulajdonosa, Baranyai Pál asztalosmester, Szili József asztalosmester

A program európai uniós támogatással, az EFOP-3.6.1-16-2016-00018 projekt keretében valósult meg.


Kapcsolódó dokumentum:


egyetemi-hirek


Tetszett a cikk?