3D-s épület nyomtatás

Miután megjelentek a 3D-s nyomtatók, melyekkel építész maketteket, kisebb tárgyakat lehetett elkészíteni, az ötlettől vezérelve az építőipari vállalatok is meglátták a technológiában a lehetőséget.

Több cég fejleszt 3D-s épület nyomtatására alkalmas gépeket, melyek jellemzően speciálisan erre kifejlesztett betonnal dolgoznak. Ilyen például a dán COBOD cég BOD2 nyomtatója is.

A BOD2 nyomtató 1 m/s sebességgel dolgozik, ami azt jelenti, hogy egy négyzetméternyi dupla rétegű falat 5 perc alatt készít el, ami szuper költséghatékonnyá teszi ezt az új technológiát.

A technológia lényege, hogy a BOD2 egy a célra speciálisan fejlesztett cement-alapú anyagból egy bizonyos időzített kötésű anyagot, rétegenként felépítve nyomtat betonelemeket. A rendszer nyomtatófeje 3 tengelyen mozog egy biztonságosan felszerelt fém kereten, emiatt nincs szükség a nyomtató áthelyezésére és ismételt kalibrálására. A szerkezet üzemeltetéséhez mindössze két emberre van szükség.

A német Peri cég által legyártott ilyen házat tavaly szeptemberben kezdték el építeni az Észak-Rajna-Vesztfáliai Beckumban. A projektet kivitelező Peri cég reményei szerint a technológia hamarosan Magyarországra is eljut.


 

Forrás:
Portfolio.hu
peri.de


Tetszett a cikk?