Lyuk a házon

Kedvelt téma ez a fiatal designerek körében szerte Európában.  A bútorokhoz hasonlóan, ha nem is tudja az ember, de mégis valahol érzi, hogy ez egy skandináv, vagy egy francia munka.
A tradicionális építőanyagok, mint fa, fém, üveg mellett már ezen a ’piacon’ is megjelent a beton és a különböző műanyagból készült formák.

Mi is a feladat, miért jó ujjgyakorlat ez egy tervezőnek?
Először is válasszuk ketté a dolgot. Vagy etetőt (itatót) csinálunk, vagy madárodút, a kettő nem ugyanaz. Egyben azonban hasonlít a két feladat, nevezetesen abban, hogy egyszerű funkciónak kell megfelelni. Így nem kell a funkcionalitást feláldozni a design oltárán. Etető esetében, könnyen hozzáférhető legyen az ennivaló, ugyanakkor széltől, csapadéktól védett. Nem árt, ha egyszerűen megoldható az utántöltés. Az éhes kis vendégek könnyen le tudjanak szállni és stabilan tudjanak állni, kapaszkodni. Ennyi.
Az odúk esetében lehetne már cizellálni a dolgot. Ott már nem árt, ha a tervező tisztában van azzal, hogy kiknek szánja az alkalmi otthont. Mik a költési szokások, méretek stb. Végeredményben kertünk, erkélyünk dísze lehet egy szép etető vagy madárodú, arról nem is beszélve, hogy a lelkünknek is jót tesz!


Tetszett a cikk?