Környezetbarát, mint a faék

Apaként szembesült Matteo Ragni azzal, hogy a boltokban drága pénzért kapható műanyag játékok milyen hamar tönkremennek, vagy ha az nem, akkor hamar rájuk un a gyerek. A játék legyen tartós, finom illatú, kellemes tapintású, fantáziaébresztő, vonzó - ez vezérelte Matteo Ragnit az első kisautó megtervezésekor. A libanoni cédrusfából kézzel faragott, bumfordi négykerekű akkora sikert aratott gyerekeinél, hogy Ragni más formatervezőket is bevont az alkotásba.Így indult a 100%ToBeUs projekt, amelyet felkarolt a neves olasz formatervező cég, az Alessi. Öt év alatt száz terv született, az olasz tervezők mellett holland, angol, német, japán, spanyol, argentin, szlovén, orosz, kolumbiai designerek is beszálltak. "Kiderült, hogy mindenkinek van egy autóterve a fiókban" - mondta Ragni.

Hogy izgalmasabbá tegye a feladatot, szabályokat is lefektetett: a 16 x 7,5 x 8,5 centiméteres alapformát mindössze két vágással lehet kialakítani, nem fúrható bele lyuk, nem adható hozzá csavar vagy más kiegészítő, és nem festhető. Az autókat nemrég a milánói Tudomány Múzeuma mutatta be (a kiállítás január közepén zárt be).

A tervezők ötöde viszonylag konvencionális autóformával, másik ötöde gyerekkori emlékei hatására haszonjárművel (tűzoltóautó, mentő) áll elő, túlnyomó részük viszont szabadjára engedte a ceruzáját. Készült lépcsős, mosolygós, szörfös, pirítós, puzzle, repülős és számos meghatározhatatlan alakú autó - csak az számított, hogy élményt szerezzenek a gyerekeknek. "Életszemléletet is formálnak ezek a faautók, a jövő felnőttjeinek gondolkodását fenntarthatóságról, a természetes anyagok iránti tiszteletről, újrahasznosításról" - összegezte Ragni. Mert a játék komoly dolog.

Forrás: http://www.origo.hu/idojaras/20130211-autodizajn-mozgalom-lett-egy-apuka-keresebol-kornyezettudatos-dizajn-matteo-ragni-tobeus.html


Tetszett a cikk?