Urbánus csirke házat keres

A HeNxagon moduláris tyúkól-rendszer hagyományos alapanyagok felhasználásával értelmezi újra a háztáji baromfitartás építményeit. Progresszív formavilágával dekoratív berendezési tárgya lehet akár egy balkonnak, akár egy városi közösségi kertnek, ugyanakkor megfelel a korszerű állattartás feltételeinek is. Modularitásának köszönhetően a rendszer korlátlanul bővíthető. További ólak bekapcsolásával bármikor növelhető a tartott állatok száma, illetve az építmény kiegészíthető funkcióbővítő elemekkel is. Az ólakkal azonos szerkezetű virág- vagy veteményláda, palántanevelésre alkalmas „üvegház”, vagy közösségi térben ülőbútor funkciójú rész növelheti a rendszer használatának lehetőségeit.

A szerkezet kisszámú alapelem kombinálásával alakítható ki, így gazdaságosan, sorozatgyártással előállítható. Lapra szerelten is csomagolható, megkönnyítve így az értékesítést és szállítást. Az alapváltozat 3-4 tyúk elhelyezésére alkalmas, az ólban egy tojófészekkel és egy alvórúddal. A megemelt ólból a kapirgálóketrecbe vezető létra egyben az ól bezárására is alkalmas. A kapirgálótér egy része az ól alatt van, nyáron is árnyákos helyet biztosítva az állatoknak. Az ól és a kapirgálóketrec karbantartása egy-egy nyitható ajtón át könnyen megoldaható. A tojófészek oldalán az ól oldalfala felnyitható, így a tojások a tyúkok megzavarása nélkül összegyűjthetők. Az állatok itatása és etetése hasonló módon történik, a kapirgálóketrec felhajtható oldalán keresztül.

A legkisebb változat alapterülete 140 x 80 cm, magassága 120 cm, egy balkonon is elhelyezhető. Ez a változat is kiegészíthető ültetőládával, vagy "üvegházzal". Amennyiben nagyobb hely áll rendelkezésre, a moduláris formának köszönhetően az ól szélességében illetve mélységében is változatos módon bővíthető. A kapirgálóketrecből kiemelt csirketrágyát fel lehet használni a ketrec tetején elhelyezett ültetőláda talajelőkészítő anyagaként. Az ládában termelhető a tyúkok számára zöldtakarmány, de akár az önfenntartás kezdeti lépéseként konyhakerti zöldség vagy gyümölcs is. Az ólak alapanyaga: keményfa keret (4,5 x 6 cm stafnifa), rétegelt lemez oldalak, hagyományos csirkeháló. A belső szerkezetek és az ólak alja: 6 mm-es OSB lapból vannak. Költséghatékony megoldás, ha rétegelt lemez helyett a látható felületek is OSB-ből készülnek. Festéssel és felületkezeléssel időtállóvá, ugyanakkor dekoratívvá tehető ez az anyag is. A ketrec tetején elhelyezett ültetőládát belül fólia szigeteli, a föld súlyát a ketrec keretében elhelyezett erősítő oszlopok tartják meg.


Tetszett a cikk?