Kis lakás, kis stressz?

Amerikát ugyan a lehetőségek hazájaként tartották számon, és számos sikertörténet indult el a tengerentúlon, ám a világválság ott is éreztette hatását. Sokan rájöttek, hogy egy nagy ház fenntartása igen jelentős költségeket ró a családi kasszára, elférni meg kisebb helyen is lehet. Igaz, szűkösebben, ám a megtakarításnak köszönhetően elérhető élmények (utazás, kulturális programok stb.) sokakat kárpótolnak a szerényebb méretű házért cserébe.

Egy klasszikus amerikai otthon több mint 200 négyzetméter alapterületű, ebből adódóan pedig a családok a jövedelmük meghatározó részét: harmadát-felét költik lakásfenntartásra, főleg azokon a területeken, ahol télen fűteni, nyáron hűteni is kell.  Érdekes, de tanulságos megközelítésben átgondolva: aktív koruk, azaz munkában töltött éveik során nagyjából 15 évig ők is szinte csak a rezsi befizetéséért dolgoznak.

E felismerésből kiderült, hogy egyre többen költöznek kisebb lakásokba. Vagy azért, mert nem tudják fizetni a nagy fenntartását, vagy azért mert nem akarnak kompromisszumot kötni, például, hogy a nagy lakás fenntartása miatt ne mehessenek nyaralni, ne legyen elegendő anyagi keretük hobbijukra, szabadidős programokra, élményekre.

Így a mini ház egyre több embernél nem csak a nyaraló funkcióját látja el, hanem egész éves tartózkodási helyül szolgál. Így alakult ki a „Tiny House Movement”, azaz Kulipintyó-mozgalom. Hívei átdimenzionálják életüket a 9-37 négyzetméteres új élettérre. Kis lakás, kis stressz! - hirdetik, aminek jócskán van igazságalapja.

A kis házakat tulajdonosaik általában maguk építik, zömmel újrahasznosított alapanyagokból. A kevesebb és kisebb számla ellenére adott még a megoldandó feladat: területbérlés, vízvételi hely, raktár foglalása azoknak a dolgoknak, amiktől a mini házba való költözéssel nem tudnak, vagy nem akarnak megválni tulajdonosaik. A mini házak kicsik, de kényelmesek és környezetbarátok: sokba építenek be komposztáló vécét és napelemes világítást.

A takarítás készen van fél óra alatt, utána a tulajdonosok kiülhetnek a ház elé pihenni, vagy kertészkedhetnek. Az interneten látható olyan videó, melyen a mini lakás tulajdonosa elmeséli, hogyan építette tízezer dollárból a maga 8 négyzetméter alapterületű luxus házikóját, melynek rezsije minimális.

Magyarországon a lakhatással kapcsolatos szokások merőben eltérőek, mint Amerikában. Nálunk a bérelt helyett a magántulajdon dominál, és a méreteket tekintve is a nagyobb házak, lakások, mert a magyar ember szeret sok mindent tárolni, és sajátjaként tartani, még ha ritkán használja is. Így nem valószínű, hogy e mini ház mozgalom hamar elérné hazánkat is, ám nyaralónak, hétvégi háznak ideálisak lehetnek ezek az egyedi kis lakóépületek.

forrás: ezermester.hu


Tetszett a cikk?