Új látogatóközpont Pilisszentivánon

Egy esős pénteki napon tartották a Pilisi Len Látogatóközpont megnyitóünnepségét. A megújult látogatóközpontban interaktív természetvédelmi kiállítás mutatja be a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát. Az új épület a faipar szerelmeseinek is tartogatott meglepetéseket, a borongós időjárás egyáltalán nem nyomta rá a bélyegét a napra.

A sok fafelületnek hála, az épület különleges látványt nyújt, mégis jól illik környezetébe

A díszburkolathoz majd "három kilométernyi vörösfenyő léc került felhasználásra

A Budai-hegység északi részén, Pilisszentiván, Piliscsaba és Nagykovácsi között elhelyezkedő Szénás-hegycsoport a hazai természetvédelem egyik szentély jellegű területe. Borbás Vince, a hazai flóra talán leghíresebb kutatója 1896-ban fedezte fel az egész világon egyedül itt élő pilisi lent. Pilisszentiván egykori földbirtokosa, Karácsonyi Imre gróf pedig már 1934-ben intézkedéseket hozott a pilisi len védelmére. Elmondható, hogy Pilisszentiván a hazai természetvédelem bölcsője. Ma pedig a pilisi len és élőhelye is fokozottan védett és kiemelt európai uniós (Natura 2000) védelmet is élvez. Nem véletlen, hogy az országos természetvédelmi őrszolgálat jelvényét is a pilisi len díszíti. A megnyitó kapcsán rendezett, gyerekeknek szóló rajzversenyt is egy ilyen növényt ábrázoló alkotás (Panyi Dorina felső tagozatos tanuló műve) nyerte​​​​​​​.

Panyi Dorina nyertes pilisi lent ábrázoló műve

Az új épület minden tekintetben modern, ugyanakkor egyedi faburkolatának hála, barátságos hangulattal bír. Talán a sok látszó faanyagnak, valamint a nyerstégla falazatoknak, kerítésnek köszönhetően mégis jól illeszkedik a község épített környezetébe – semmi hivalkodó nincs benne, mégis különleges.

A látogatóközpont díszburkolatát (40x70 mm keresztmetszetű) minőségi vörösfenyő lécek adják, nem kevesebb, mint 2700 folyóméter került beépítésre. Hatalmas felületetet kellett felületkezelni, a monoton munka hosszadalmas feladat volt György Lajos ácsmester és Molnár Gábor asztalosmester csapata számára, de elmondható, hogy a helyszíni szerelés már gyorsan és problémamentesen ment. Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk: az épület tervezésénél fontos szempont volt a kültér és a beltér természetes kapcsolata. A terepviszonyoknak megfelelően kétszintes az épület. Az alsó és felső szintje egyaránt közvetlenül megközelíthető az utcáról – erről nekem Selmecbánya jutott eszembe, ahol a kecskét a kéményhez kötik... Tény, hogy a két közvetlen utcai bejárat nagyon praktikus, és az egész épületegyüttes jól átjárható – ennek előnye leginkább a csoportos látogatásokkor lesz kihasználható.

A főépület otthont ad a dolgozók irodáinak, van benne egy tágas vetítőterem, és itt kapott helyet az igazi újdonság, az interaktív természetvédelmi kiállítás, mely a Szénások Európa Diplomás Terület élővilágát hivatott bemutatni.

Pilisszentiván ökológiai szempontból világszerte is egyedülálló, mert a határában emelkedő Szénások (a Nagy-Szénás, a Kis-Szénás és az ezeket környező kisebb hegyek) egyes részein él a világon csak itt előforduló pilisi len. Legközelebbi rokonai a Görögország hegyvidéki tájain őshonos lenfajok, melyek tőlünk csaknem ezer kilométerrel délebbre élnek. A Szénás-hegycsoport területén olyan ritka természeti kincsek találhatók, melyek védelme egész Európa számára fontos, ezért 1995-ben a hegycsoport elnyerte az Európa Diplomát.

Maga a kiállítás természetesen a gyerekeket célozza, de felnőttek számára is rendkívül érdekes és szórakoztató. A látogató egy természetvédelmi őr szemszögéből láthatja az erdőt, méghozzá a környék egyedülálló élővilágára koncentrálva. A koncepció érinti az erdő- és vadgazdálkodást, a természetvédelmi célú kezeléseket, olyan konkrét feladatokat, problémákat tár fel, mint a feketefenyő-állomány lombos fajokra történő, szükséges cseréje. Ez így száraznak hangzik, de egyáltalán nem az: mágneses matricákkal lehet helyreállítani a sérült ökoszisztémát, vadnyomokat készíthetünk saját kezűleg, igazi állatszőröket simogathatunk, és járhatunk egy éjszakai erdőben is – megtapasztalva annak varázsát. Szinte minden kiállítási installáció tapintható, mozgatható, kipróbálható és megtapasztalható, így valódi élményt nyújt!

A látogatóközpont épülete a természetvédelmi őrszolgálat munkatársainak is új otthont ad.

Tény, hogy a fő attrakció a kiállítás, de emellett jó idő esetére nagy méretű fapadlós, fedett terasz, kültéri foglalkoztató, sőt nyári konyha is várja a látogatókat. Egyszerű matracos szállás is adott, nem mellesleg a projekt részeként megújult a Szénások három tanösvénye is a kirándulók számára. Az épületre visszatérve, nagy méretű nyílászárók (emelő-toló teraszajtók) beépítésével is sikerült természetközeli hangulatról gondoskodni. Mindenhol korszerű energiatakarékos világítás, inverteres fűtés, napelemes rendszer került beépítésre, faiparos szemmel mégis a feltűnően szép és különleges kőrisfa parkettát emelném ki. A megnyitón Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról beszélt: a Pilisi Parkerdő Zrt., az önkormányzat és a nemzeti park igazgatósága együttműködve, közös erővel és közös forrásokból igyekszik megóvni a területet. És valóban, természeti értékeink megőrzéséhez komoly, kompromisszumkészséget is igénylő együttműködés szükséges, az erdész, a vadász, a természetvédő és a civil lakosság részéről egyaránt, erre egy igazán szép példa a pilisi len, melyre büszkék lehetnek a résztvevők!

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2023-ig Natura 2000 bemutatóhelyek sorát alakítja ki Budapesten és környékén a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében. A pilisszentiváni látogatóközpont ezen projektek közül az első, helyszínek lesznek a budapesti Jókai-kert és a Pál-völgyi-barlang, az ócsai tájházegyüttes és a farmosi Madárvárta. Folytatása következik! Cím: 2084 Pilisszentiván, Bányász u. 17. E-mail: pilisilen@dinpi.hu

Pilisszentivánon nagy hagyománya van a természetvédelemnek, a megújult központ egy nagyobb program része.

A látogatóközpont 2020-ban a VEKOP-4.2.1-15-2016-00006 számú, „A természet felfedezésének élményét nyújtó bemutatóhelyek fejlesztése Natura 2000 fajok és élőhelyek megismertetése érdekében, Budapest vonzáskörzetében” című pályázat segítségével újult meg.

Források:
dunaipoly.hu
Pilis Len zöldújság
I. évfolyam 2.szám (2017.)
hu.wikipedia.org/wiki/
Pilisszentiván

A képek a szerző saját felvételei.


Kapcsolódó dokumentum:


uj-latogatokozpont-pilisszentivanon


Tetszett a cikk?