A csend kápolnája

Anyaghasználata, térplasztikaszerű kialakítása teszi igazán markánssá a belváros épületei mellett. A tér közepén és a környező utcákból is jól látható, ugyanakkor az épület nem néz ránk, ablakok híján egy szeme se lévén.
A fogadótereket, irodákat és szociális helyiségeket visszafogott felületek és struktúrák jellemzik, a látszó beton mellett a fa csupán effektként jelenik meg.

A kápolna ezen részeiben zajlik a munka, lelkészek és szociális munkások munkahelye ez. A belső térbe lépve gyönyörű íves, tiszta felülettel találkozunk. A szakrális tér tömörfából készült olajozott felülettel. Egyetlen ablaka sincs, így különösen alkalmas a világtól való csendes elvonulásra, a mennyezeti megvilágítás teszi igazán meghitté a belső teret. A berendezés, a padok és az „oltár” szintén nagyon puritán. Az épület teljes homlokzata hossztoldott lucfenyőből készült deszkaborítást kapott. A nanotechnológiával modifikált felületet pigmentált viasz felületkezeléssel védik az időjárás viszontagságaitól. Az épület konstruktív váza CNC-technológiával kialakított elemekből épült fel.

Tervező: K2S Arthitects, Helsinki


Tetszett a cikk?