Hulladékgazdálkodás magas fokon

Fűrészpor- és faapríték-szárító technológiai sor

A magyarországi piacon is jól csengő nevű, szatmárnémeti (Románia) székhelyű KENOBI KFT. 13 éve foglalkozik fűrészáru- szárítók és -gőzölők gyártásával.
Termékeiket közelebbről is megismerhették az érdeklődők a Ligno Novum kiállításon. A cég képviselője, Bartalis Csaba ismertette a családi vállalkozás terveit, beszámolt a legújabb fejlesztésükről, amelynek keretében egy hosszas tervezési munka eredményeként idén egy új fűrészporszárítóval jelentek meg a vásáron.
A faipari vállalkozások nyilvánvalóan sok fahulladékot termelnek, melynek hasznosítása ma már külön iparággá nőtte ki magát. A brikettálás és pelletálás akkor is lehetséges, ha egy vállalkozás csupán nedves fahulladékkal rendelkezik. A fűrészpor szárítása a nedves fahulladék elégetése során keletkezett égésgázok segítségével történik. Az egylépcsős fűrészporszárító a 45–110%-os nedvességtartalmú (a fa száraz tömegére vonatkoztatott relatív fanedvességtartalom, ami 31%–52% abszolút fanedvességtartalomnak felel meg) fűrészport 6–12%-os nedvességtartalmúra szárítja.
A technológiai sor a következő fő elemekből áll: mágneses leválasztó, nyersanyag-osztályozó, mozgórostélyos égésterű égető, szikrakioltó egység, füstgáz-levegő keverő egység, forgódobos szárító, porleválasztó egység. A technológiai igény szerint kiegészíthető hidraulikus vagy mechanikus kitárolóval szerelt anyagtároló silókkal és anyagmozgató rendszerekkel. A technológiai elemek közül ki szeretnénk emelni a magas nedvességtartalmú fűrészpor- és faapríték-égetőt – a nedves fűrészpor elégetése csupán mozgórostélyos égésterű égetővel lehetséges. A KENOBI által gyártott égető mozgórostélya kétaknás égéstérből áll és egy görgős pályán húzható ki, így a szervizelési munkálatok nagy mértékben leegyszerűsödnek. Mindkét égéstér teljes mértékben hőszigetelt (samottéglával és hőálló betonnal falazott) és boltíves kivitelezésű. Az égető rendelkezik a primer, szekunder és tercier levegő szabályzott adagolására szolgáló ventilátorokkal. A betároló szállítócsiga dupla visszaégésgátló védelemmel van szerelve.
A technológiai sor igény szerint bővíthető aprítóval, finomítóval, illetve a kész, száraz fűrészport feldolgozó pelletálóval és brikettálóval. A fejlesztések azonban nem álltak le, mert a KENOBI Kft. továbbra is a legkorszerűbb technológiák keresésével és megvalósításával kíván megfelelni az újabb és újabb piaci kihívásoknak.

Ha brikettálni szeretne, a KENOBI ezt ajánlja: RB 400 a Reinboldtól (Németország)

Az ipari felhasználás igényeire tervezett, kopásálló alkatrészekből álló, robusztus szerkezetű RB 400-as brikettálót azoknak ajánljuk, akik hosszú élettartamú gépre vágynak, ugyanakkor nem szeretnének állandó szervizproblémákkal küszködni. Az új fejlesztésű brikettáló küllemre is tetszetős, a tervezők friss gondolkodásmódját tükrözi. A standardnak számító Siemens PLC vezérlés most grafikus kijelzővel egészült ki, így a gép munka közbeni állapota mindenki számára nyomon követhetővé válik.
Az RB 400-as gép, a konkurens hasonló gépektől eltérően, már alapfelszereltségben rendelkezik saját tárolótartállyal. A brikettáló tárolótartályába (1400x1400x920 mm) a kisebb Reinbold típusokhoz hasonló elven működő bolygatóegység kerül beépítésre. A nagy teljesítményű (30 kW) hidraulikus motor 300 bar nyomáson préseli össze a szállítócsiga által a tárolótartályból a préselőkamrába juttatott alapanyagot. A téglalap alakú, kész brikettek kettős kifutópályán csúsznak tovább.
A folyamatos működésű ipari gépek elengedhetetlen kiegészítője a hidraulikus olaj hűtőegysége, amit az RB 400-as gép alapfelszereltségben tartalmaz. A biztonságos működést a hidraulikus olaj biztonsági kapcsolója szavatolja, amely az olaj túlmelegedése és esetleges hiánya ellen védi a gépet. A központi zsírzás opcionálisan beépíthető, igény esetén a brikettálógép alapanyaggal való ellátása is automatikussá tehető. A téglatest alakú brikettek kedvelői nem fognak csalódni a német Reinbold cég által gyártott gépben.
A KENOBI Kft. elhivatott technikusokból álló, dinamikus szervizcsapata gondoskodik a gyors és minőségi kiszolgálásról.


KENOBI KFT.
Bartalis Csaba
Mobil: +40-720-501-301,
tel./fax: +40-261-714 820.
marketing@kenobi.ro,
www.kenobi.ro


Tetszett a cikk?