Megfelelőt a megfelelő helyre

A faiparban alkalmazott ragasztott kötések fontos jellemzője a víz- és időjárás-állóság, amelyet elsősorban az alkalmazott ragasztóanyag ún. vízállósági fokozata határoz meg. A gyakorlatban erre a tulajdonságra a D1, D2, D3, D4 jelzőket használják.

Az MSZ EN 204:2001 számú szabvány pontosan rögzíti, hogy minimum milyen ragasztási szilárdsági értéket kell teljesítenie a ragasztóanyagnak, hogy ezek közül valamelyik csoportba bekerülhessen. A köztudatban használt „vízállósági fokozat” elnevezés egyben meghatározza az alkalmazási területet is. A szabványban a különböző klimatikus viszonyokra és az ezekhez tartozó alkalmazási területekre találhatunk példákat. Ezek alapján a felhasználó már el tudja dönteni, hogy az általa készített termékhez – figyelembe véve a felhasználás helyét – milyen vízállósági fokozattal rendelkező ragasztóanyagot vásároljon.

Minél nagyobb az osztályok elnevezésében található szám, annál szélsőségesebb körülményeknek képes ellenállni a ragasztott kötés a nedvességgel szemben. A D4-es jelölés éppen ezért már egy víz- és főzésálló ragasztótípusra utal.

A megfelelő típus kiválasztása ezek alapján mindenki számára egyszerűvé válik. A kérdés az, hogy elhihetjük-e azt, hogy a ragasztóanyag valóban meg felel-e annak a fokozat nak , amelynek a gyártó feltüntette. A válasz az, hog y sajnos ez nem minden esetben biztosíték. Egyetlen dolog garant álja ezt , még pedig egy független, akkreditált intézet jegyzőkönyve, amelyik a vonatkozó szabvány szerinti minősítést elvégzi.

A felhasználó a vásárlás előt t ezt a minősítést a gyártótól vagy a kereskedőtől elkérve biztosíthatja be magát, a megfelelő minőség és a későbbi reklamációk elkerülése végett.

Egyszerűbb úton is hozzájuthatunk azonban az információkhoz, mégpedig a Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Vizsgálólaboratóriuma (KVL) által működtetett „Minőségi Ragasztók Klubja” segítségével.

Vízállósági osztályok: Példák a klimatikus kitettségre és az alkalmazási területre

D1: Belső terekben, ahol a faanyag nedvességtartalma nem haladja meg a 15%-ot.

D2: Belső terekben, lefolyó vagy lecsapódó víz esetenkénti, rövid idejű hatásának és/vagy magas páratartalomnak kitett felületeknél a faanyag nedvességtartalma nem haladhatja meg a 18%-ot.

D3: Belső terekben, lefolyó vagy lecsapódó víz és/vagy magas páratartalom gyakori, rövid idejű hatásának kitett felületeknél. Külső terekben az időjárás hatásaitól védett helyen.

D4: Belső terekben, magasabb hőmérsékletek és lefolyó vagy lecsapódó víz gyakori hatásának kitett felületeknél. Külső terekben az időjárás hatásainak kitéve, de csak felületvédelemmel.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-februar-73


Tetszett a cikk?