Eredmények és fúziós tervek

Május 24–25. között tartotta rendes éves közgyűlését az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség (OAFSZ). A másfél napos esemény végén az is kiderült, milyen egybeolvadásra készül a szakmai szövetség.

A balatonfüredi Margaréta Hotel adott otthont az Országos Asztalos- és Faipari Szövetség éves közgyűlésének. Az évértékelő egyben egy tavaszi szakmai rendezvényt is magában rejtett, valamint egy igazi meglepetéssel is szolgált!

Árkossy Tamás OAFSZ-elnök megnyitó beszámolójából többek között megtudhattuk, hogy sikeresen, mintegy 50 ember részvételével zajlott az a Mini Ligna-rendezvény, amit a hannoveri Ligna-rendezvény után mintegy beszámolóként tartottak tavaly júliusban, Érden. Majd megemlítésre került, hogy a szövetség a robinwood.hu ötletére alapozva elindította az AAA- (Asztalosok az Asztalosokért) programot, melynek lényege, hogy naprakész szakmai információcsomagokat juttatnak el asztalos szakiskolák, szakgimnáziumok tanulói számára. A program eddig Szombathelyen és Sopronban járt.

Az idei események kapcsán szó esett arról, a fa nyílászárók gyártóit, beszállítóit tömörítő kezdeményezésről is, aminek az első bemutatkozását az idei Construmán szervezték meg – A faablak jövője, avagy a jövő faablaka címmel. Az építészek számára tartott kreditpontos szakmai konferencia ötletadója és főszervezője Kala Tibor, a Leitz Hungária üzletfejlesztési menedzsere. (Bővebben erről a Magyar Asztalos 2018. májusi számában olvashat.)

A megnyitó után a délutáni program a Holz-Handwerk kiállításról haza hozott szakmai információk, érdekességek bemutatásával folytatódott. Az Afterwood címet viselő előadásfolyamban elsőként Ludvig Pál, a Formance Kft. kereskedelmi igazgatója számolt be a világ egyik legnagyobb CNC-gép-gyártójának, a Biesse cégnek az újdonságairól. Szó esett többek között a 360º-ban körbejárható, kerítés nélküli megmunkálóközpontokról, valamint a gépekbe épített 5 tengelyes megmunkálófejek előnyeiről.

Majd Mesics Ferenc, a Lignomat Kft. kereskedelmi igazgatójának beszámolója következett a Homag fejlesztéseiről az Ipar 4.0 és az automatizáltság kapcsán. A számítógépekkel vezérelt faipari gyártás a mai szakképzett, sőt, általában véve a munkaerőhiány tükrében nemcsak felértékelődik, hanem jövőbe mutató megoldásokat adhat – ami a precíz megmunkálást, az anyagáramlásokat, pufferek, kapacitások összehangolását illeti.

A Leitz szerszámok fejlesztéseivel Kala Tibor üzletfejlesztési menedzser érkezett. Megtudhattuk, hogy az ablakgyártási trendek világszerte a kívülről alumíniummal borított faablakok felé indultak el. Ennek okát részben a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaiban lehet keresni, részben a kényelemben. Mindezek kapcsán mutatta be a Leitz kombinált ablakgyártó szerszámát, ami egy eszközként képes alumínium-fa, valamint fa-fa kivitelű ablakok gyártására.

A folytatásban Luc Van Gucht következett a Woodissimo Kft. képviseletében, aki a jövőbelátás, a vizionálás fontosságáról beszélt, ugyanis a mai világban szükséges, hogy 10–15 évre is tudjunk előre látni egy-egy beruházásunk kapcsán. Ez persze nem könnyű, de talán az egyetlen dolog, ami ebben segíthet, az a szoftverekre való koncentrálás. A technológia, a hardvergyártás sokszor éppen a szoftverek igényei szerint változott, és változik ma is (gondoljunk pl. az okostelefonokra). Ezek tehát ösztönzik a műszaki fejlődést, így mai fejlődési irányuk megértése segíthet megmutatni a jövő technológiáit.

György László műszaki igazgató (Anest Group) beszámolójából megtudhattuk, hogy az ipari gyártás ma a világban nem termék, hanem értékesítés alapú. Mit jelent ez? Az egyedi igényekre ipari méretekben is gyors válaszokat tudni adni. Az ilyen válaszok terveit a 3D-s, virtuális valóság bemutatására képes szemüvegek már képesek megmutatni, megvalósításukat pedig az integrált rendszerek, vagyis az internetre köthető, az IoT elvárásoknak megfelelő gépek egységei tudják a leghatékonyabban formába önteni.

Az első nap előadásait Andirkó Sándor zárta, aki az M.L.S. Kft. színeiben egy Wagner TwinControl elnevezésű, kétkomponensű szóróberendezést mutatott be.

A közgyűlés következő napi folytatásában a milánói bútorkiállítás élményeiről szóló beszámolót hallhattunk Tálosi Katától, aki az Árkossy Kft. bútortervezőjeként járt a neves seregszemlén.

Ezután a program a szövetség előző évi beszámolójával folytatódott. Az ez évi tervekre rátérve, Árkossy Tamás elnök ismertetett egy lehetséges egybeolvadást a bútorszövetséggel. A hír a meglepetések mellett sokakban egy eredményesebb szövetségi munka lehetőségét is felvázolta. Wilheim Gábor, a Bútorszövetség elnöke szintén felszólalt a közgyűlésen. Elismerte ugyan, hogy a teljes fúzióig még sok a sarkalatos és megoldásra váró kérdés, de ő is méltatta a fúzió előnyeit.

Mindezek hangulatával zárta 2018-as közgyűlését az OAFSZ. 


Kapcsolódó dokumentum:


eredmenyek-es-fuzios-tervek


Tetszett a cikk?